Šveitsis on nakatumine tõusuteel, kuid uusi piiranguid ei tule

Copy
Inimesed piirangutevaba elu nautimas.
Inimesed piirangutevaba elu nautimas. Foto: Sebastien Courdji/Xinhua via ZUMA Press

Šveitsi tervishoiuminister kinnitas neljapäeval, et uute piirangute kehtestamine pole vajalik hoolimata sellest, et uute nakkuste arv on viimase kuu ajaga neljakordistunud rekordtasemele.

«Oleme selgelt silmitsi viienda lainega,» ütles Alain Berset pressikonverentsil, lisades, et pandeemia kulg sõltub meie kõigi käitumisest.

Kuigi viirus levib kõige rohkem noorte hulgas, kellel on väiksem tõenäosus haigust rängalt põdeda, ütles Berset, et nakkuste arvu tõus on murettekitavam, sest täiskasvanute arv, kellel immuunsus puudub, on liiga suur.

Eelmisel nädalal alustas Šveits värsket vaktsineerimiskampaaniat, mille tulemusel tõusis viimastel kuudel seisakus olnud vaktsineeritute arv ning ministrid loodavad, et kaitsepookimise tõusu tempot on võimalik ka nii hoida.

Selle aasta 23. aprilliks oli Šveitsis vaktsineeritud 10 protsenti elanikest ning juuli lõpuks oli poogituid juba 50 protsenti. Kuid pärast seda on vaktsineerimise tempo oluliselt langenud.

Praeguseks on pea 65 protsenti Šveitsi elanikest täielikult vaktsineeritud ning lisaks kaks protsenti on saanud esimese kahest kaitsesüstist.

Kuid nakatunute arvud on oktoobri keskpaigast alates tõusuteel ning Šveitsi võimud kardavad, et talve tulekuga võib tekkida haiglate ülekoormus.

Eelmisel nädalal kasvas haiglaravil viibivate inimeste arv neljandiku võrra ning viiruse tagajärjel suri 80 protsenti rohkem inimesi, kokku 53.

Intensiivravi osakondade täituvus on 77 protsenti, üldisest voodikohtade arvust moodustavad koroonapatsiendid 17 protsenti.

Oma kuulsa otsedemokraatia süsteemi raames hääletab Šveits 28. novembril koroonaseaduste üle, sealhulgas täielikult vaktsineeritud, viirusest toibunud või negatiivse testitulemuse andnud inimeste viirusepassi üle.

Pass lihtsustab rahvusvahelist reisimist ja sissepääsu avalikele üritustele ja siseruumidesse nagu restoranidesse ja kontserdisaalidesse.

Šveitsis elab 8,6 miljonit elanikku ning riigis on pandeemia algusest alates tuvastatud 931 000 nakatunut, neist pea 6000 viimase ööpäevaga. Viiruse tagajärjel on surnud 10 926 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles