MEESTEPÄEVA MEELDETULETUS ⟩ Tallinna Ülikooli Meeskoor kutsub sõpruskondi tervisekontrolli

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy

Nii tänane päev kui ka terve november on pühendatud meestele. Meeste tervise kuu raames käis Tallinna Ülikooli (TLÜ) meeskoor oma tervisenäitajaid kontrollimas.

Meestekuu on Tallinna Ülikooli Meeskoori toonud elevust – ühiselt kasvatatakse vuntse ning võeti vastu otsus teha kogu kooriga Pikema Sõpruse tervisekontroll. Ajendeid tervisekontrolliks oli nii individuaalseid kui kollektiivseid – soov olla elujõulisem, oma perele pikalt ja tervena olemas, hinnata elustiili mõju tervisele. Sageli on kõige suurem tõuge tervisekontrolli tulekuks mõne lähedase soe soovitus, kuid paraku ka olulise inimese tervisemure või lähedase kaotus. 

Meeskoori president Margus Kägu ajendas tervisekontrolli tulema esivanemate seas esinenud kurvad juhtumid, mil eluküünal on kustunud liialt vara. «Ega õige Eesti mees ju arsti juures ei käi,» sõnab Kägu irooniliselt.

«Mina olen uue aja mees ja tean, et oma tervise eest tuleb hoolitseda. Mul on endal pere, kindlasti tahaks olla võimalikult kaua nende jaoks olemas,» räägib Kägu ning paneb meestele südamele, et tervis on oluline teema.

Kollektiivina oli ühtekuuluvustundes tervisekontrolli tulemise otsust lihtsam teha. Tervisekontrolliks seati sammud Synlabi, kus mõõdeti kõikidel meestel vererõhk ning võeti veeniveri vastavalt vanusegrupile kuni 35 või 35+ olulisemateks laborianalüüsideks. 

Mehed said ülevaate tervise üldisest hetkeseisust, südame-veresoonkonna haiguste riskist, diabeedi ohust või esinemisest, kas alkohol, ravimid või muu on kahjustanud maksa, meessuguhormooni testosterooni tasemest ja 35+ vanusegrupi mehed lisaks kõrgest ja 35+ vanusegrupi mehed lisaks hinnata haigusriske seoses kõrge kusihappe taseme ning eesnäärmega, sh eesnäärmevähi riski.

«Mina tulin tervisekontrolli sellepärast, et tervis on meie kõige kallim vara, aga olenemata vanusest võib tervisehäda tabada ükskõik missugust inimest. Paraku mehi rohkem,» lisab koorilaulja Luigi Heinmaa. Meeskoori ajendas tervisekontrolli tulema ka kurb sündmus nende enda kollektiivist, kui kolm aastat tagasi suri vähktõve tõttu TLÜ meeskoori dirigent ja Eesti meestelaulu edendaja.

TLÜ meeskoor on üks näide meeskonnast, kes ühiselt tervisekontrolli on ette võtnud ja kutsuvad sellega üles nii sõpruskondi, ühise hobiga meeskondi kui ka individuaalselt oma tervisele rohkem tähelepanu pöörama, sealhulgas tervist kontrollima.

Mis on Pikema Sõpruse Päev?

Pikema Sõpruse Päev on novembri jooksul meeste tervisele tähelepanu pöörav kodanikualgatus, mille eesmärk on panna mehed iseenda ja oma sõprade tervisest rohkem hoolima ning ka regulaarselt kontrollima. Selleks kutsutakse sõpruskondasid lisaks tervisekontrollile leidma ka mingi mõnus ühistegevus ja käima üheskoos tervisekontrollis. Algatusest saad täpsemalt lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles