Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased leidsid tõhusa viisi ennetada puugihammustuse korral borrelioosi (1)

Copy
Ligi kaks kolmandikku puukidest kannab endaga mingit haigustekitajat.
Ligi kaks kolmandikku puukidest kannab endaga mingit haigustekitajat. Foto: Tervise arengu instituut

Yale'i ülikooli teadlased on välja töötanud uudse vaktsiini, mis pakub merisigadele kaitset borrelioosi põhjustava bakteriga nakatumise eest ja võib võidelda ka teiste puukide kaudu levivate haigustega, teatasid nad ajakirjas Science Translational Medicine.

Uuring näitab, et selle asemel, et käivitada immuunvastus konkreetse patogeeni vastu, kutsub uus vaktsiin esile nahas kiire reaktsiooni puugi sülje komponentidele, piirates aega, mille jooksul puugid saavad toituda ja peremeesorganismi nakatada. Vaktsiini tarnitakse sama mRNA tehnoloogia abil, mis on osutunud tõhusaks Covid-19 vastu.

«Puukide kaudu levivaid haigusi on palju ja see lähenemisviis pakub potentsiaalselt laiapõhjalisemat kaitset kui vaktsiin, mis on suunatud konkreetsele patogeenile,» ütles vanemautor Erol Fikrig, epidemioloogiaprofessor Yale`ülikooli uudistes. «Seda võiks kasutada ka koos traditsioonilisema patogeenipõhise vaktsiiniga, et suurendada nende tõhusust.»

Borrelioosi patogeeni Borrelia burgdorferi edasikandva puugi Ixodes scapularis sülg sisaldab palju valke ning uurijad on keskendunud 19 eraldi valgule.

Yale'i teadlased kasutasid koostöös Drew Weissmani Pennsylvania ülikooli töörühmaga mRNA tükke, mis toodavad vaktsiini baasina kõiki 19 süljevalku, sama strateegiat kasutatakse vaktsiinides, mis võitlevad tõhusalt SARS-Cov-2 viirusega. Nad katsetasid vaktsiini merisigadel.

Võrreldes immuniseerimata merisigadega tekkis nakatunud puukidega kokku puutunud vaktsineeritud loomadel puugihammustuskohas kiiresti punetus. Ühelgi immuniseeritud loomal ei tekkinud borrelioosi, kui puugid eemaldati punetuse tekkimisel. Seevastu umbes pooled kontrollrühmast nakatusid pärast puugi eemaldamist.

Kui immuniseeritud merisigadele kinnitati üks nakatunud puuk ja seda ei eemaldatud, ei nakatunud ükski vaktsineeritud loom võrreldes 60 protsendi kontrollrühma loomadega. Immuniseeritud merisigadel vähenes aga kaitse, kui looma külge jäi kolm puuki. Immuniseeritud loomade puugid ei suutnud agressiivselt toituda ja eemaldusid ka ise kiiremini kui kontrollrühma merisigadel.

«Vaktsiin suurendab puukide äratundmist, muutes puugihammustuse osaliselt sääsehammustuseks,» ütles Fikrig. «Kui tunnete sääsehammustust, lööte seda. Vaktsiini kasutamisel tekib punetus ja tõenäoliselt ka sügelus, nii et saate tuvastada, et teid on hammustatud, ja saate puugi kiiresti eemaldada, enne kui see on võimeline haigustekitajat edasi kandma.»

Tagasi üles