Uuringus selgus, mitu tassi kohvi päevas on südamele tervislik

PM Tervis
Copy
Kohvitass.
Kohvitass. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Euroopa kardioloogia seltsi konverentsil esitleti Ühendkuningriigi biopanga andmete põhjal läbi viidud uuringut, kus vaadeldi kohvi mõju tervisele, vahendas Med24.

Uuringus kasutati 468 629 osaleja andmeid, kellel katse alguses puudusid südamehaiguse ilmingud. Neist 55,8 protsenti olid naised ja osalejate keskmine vanus oli 56,2 eluaastat.

Uuritavad jagati kohvi tarbimise alusel kolme gruppi: mittetarbijad, mõõdukad tarbijad ehk kes jõid pool kuni kolm tassi päevas ja palju tarbivad inimesed. Tulemusi hinnati 10–15 aastat hiljem.  

Võrreldes nendega, kes kohvi ei joonud, oli mõõdukate tarbijate seas vähenenud suremus, risk surra südame-veresoonkonnahaigustesse ja insuldirisk.

Seejärel prooviti jälile saada kohvijoojate parema tervise füsioloogilistele tagamaadele. Selleks tehti 30 650 osalejale südame magnetresonantstomograafia.

Selgus, et mõõdukatel kohvijoojatel oli võrreldes kohvi mittetarbivate inimestega tervislikumas suuruses ning paremini töötav süda.

Ohtra kohvijoomise mõju selles uuringus ei analüüsitud. Sellegipoolest on tegu arvatavasti suurima kohvi mõju käsitleva analüüsiga, mis näitab, et juua kuni kolm tassi kohvi päevas on tõenäoliselt kasulikum, kui sellest täielikult hoiduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles