Teadlased avastasid argise teguri, mis raskendab Covid-19 kulgu ja aeglustab paranemist

PM Tervis
Copy
Suuhügieen omab teadlaste sõnul rolli Covid-19 kulus.
Suuhügieen omab teadlaste sõnul rolli Covid-19 kulus. Foto: Shutterstock

Uuringutega on tõestatud, et halb suuõõne tervis – levinud hambakaaries ja periodondi haigused – komplitseerib paljude haiguste kulgu ja on ka krooniliste haiguste riskiteguriks, vahendab Eesti arstide liidu ajaleht.

Egiptuse teadlaste korraldatud uuringus selgitati suuõõne tervise seost Covid-19 kulu raskuse ja paranemisele kulunud aja pikkusega. Vaatluse all olid 308 patsienti, kes põdesid ajavahemikus aprill – juuli 2020 laboratoorselt kinnitatud Covid-19-nakkust.

Pärast paranemist vastasid patsiendid küsimustikule oma suuõõne tervise kohta (18 küsimust) ning Covid-19 põdemisel esinenud sümptomite (hingamise ja südametegevuse sagedus, kehatemperatuur, hingeldus, valu rindkeres, vere hapnikuküllastus, lisahapniku vajadus) ja nende taandumise kohta. Küsimustike alusel hinnati vaatlusaluste suuõõne tervis halvaks, rahuldavaks või heaks; Covid-19 kulg raskeks või kergeks ning haiguse kestuseks sümptomite taandumist kas kaks, neli või kuus ja enam nädalat pärast haigestumist.

Ilmnes selge seos: halva suuõõne tervisega patsientidel kulges Covid-19 sagedamini raske vormina ning nad paranesid pikema aja jooksul. Halva suuõõne tervisega patsientidest 65 protsendil esines Covid-19 raske vorm ning üle 40 protsendil neist taandusid sümptomid alles kuue või enama nädala pärast. Hea suuõõne tervisega patsientidest kulges Covid-19 raske vormina vaid 10 protsendil ning 82 protsendil neist taandusid sümptomid kahe nädala jooksul haigestumisest. Rahuldava suuõõne tervisega vaatlusalustest oli Covid-19 raske vorm 25 protsendil ning pea pooled neist paranesid kahe nädala jooksul.

Hambakaariese ja periodondi haiguste korral on suuõõnes leitud enamasti Fusobacterium’i, Prevotella ja Staphylococcus’e perekonna patogeenseid mikroobe ning nende põhjustatud superinfektsioon ilmselt komplitseerib Covid-19 kulgu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles