Mida kujutab endast LAVi uus koroonaviiruse tüvi? Teadlaste sõnul on see seni halvim variant (19)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja antikehad. Illustratsioon.
Koroonaviirus ja antikehad. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud uue koroonaviiruse tüve nimega B.1.1.529 ja püüavad mõista selle leviku võimalikke tagajärgi. Lõuna-Aafrikas, Hongkongis ja Botswanas on tuvastatud umbes 50 kinnitatud juhtumit, vahendab The Guardian.

Teadlased on öelnud, et B.1.1.529-l on väga ebatavaline mutatsioonide kogum, mis on muret tekitav, sest võib aidata vältida organismi immuunvastust ja muuta viiruse ülekantavamaks. Iga uus variant, mis suudab vältida vaktsiine või levib kiiremini kui praegu domineeriv deltatüvi, võib kujutada maailma pandeemiast väljumisel märkimisväärset ohtu.

Kust see leiti?

Diagnostikalaboritelt saadud varajased märgid viitavad, et tüve levik on Lõuna-Aafrika Gautengi provintsis kiiresti kasvanud ja võib esineda juba riigi ülejäänud kaheksas provintsis.

Varianti on leitud ka Botswanast ja Hongkongist, kusjuures Hongkongi juhtumi korral saabus nakatunu Lõuna-Aafrikast. Teadlased usuvad, et koguni 90 protsenti uutest Gautengi juhtudest võib olla B.1.1.529.

Milline on tüvi võrreldes teistega?

Vanemteadlased kirjeldasid neljapäeva õhtul B.1.1.529 kui halvimat varianti, mida nad on pandeemia algusest peale näinud. Sellel on 32 mutatsiooni ogavalgus, viiruse osas, mida enamik vaktsiine kasutab koroonaviiruse tuvastamiseks ja immuunsüsteemi Covid-vastaseks võitluseks ettevalmistamiseks. See on umbes kahekordne arv, võrreldes deltavariandiga.

«Mure seisneb selles, et kui on nii palju mutatsioone, võib see mõjutada viiruse käitumist,» ütles WHO Covid-19 tehniline juht Maria Van Kerkhove Medical Xpressi andmeil virtuaalsel pressibriifingul.

«Meil kulub paar nädalat, enne kui saame aru, milline on selle variandi võimalik mõju vaktsiinidele,» lisas ta.

Lõuna-Aafrika teadlane Penny Moore ütles, et variandi neutraliseerimist teeb keeruliseks selles variandis sisalduvate mutatsioonide arv.

«See variant sisaldab palju mutatsioone, mida me ei tunne,» lisas ta.

Ogavalgu mutatsioonid võivad mõjutada viiruse võimet rakke nakatada ja levida, kuid raskendada ka immuunrakkudel patogeeni ründamist, kirjutab Guardian.

Deltavariant tuvastati esimest korda Indias 2020. aasta lõpus, kuid on sellest ajast alates levinud üle maailma, põhjustades haigestumiste ja surmajuhtumite kasvu. Muude koroonaviiruse variantide hulka kuuluvad Alfa (mis pärines Ühendkuningriigist Kentist), Beeta (varem tuntud kui Lõuna-Aafrika variant) ja Gamma (algselt Brasiiliast).

Milliseid uusi piiranguid kehtestatakse?

Lõuna-Aafrikale kohaldatakse alates reede keskpäevast Inglismaaga «punase nimekirja» reisipiirangud – see mõjutab 500–700 inimest, kes reisivad iga päev Lõuna-Aafrikast Ühendkuningriiki lennuoperaatorite, sealhulgas British Airways ja Virgin Airlines kaudu.

Keeld hõlmab ka lende Namiibiast, Lesothost, Botswanast, Eswatinist ja Zimbabwest. Šotimaa kinnitas, et kõik riikidest saabujad peavad end isoleerima ja tegema kaks PCR-testi alates reede keskpäevast, samal ajal kui kõik, kes saabuvad laupäeval pärast kella nelja öösel, peavad ööbima karantiinihotellis.

Hiljutised Lõuna-Aafrikast saabujad otsitakse samuti üles ja neile pakutakse teste, et vältida uue tüve sissetoomist.

Iisrael teatas, et keelab oma kodanikel reisimise Lõuna-Aafrikasse – hõlmates sama kuut riiki ja ka Mosambiiki – ning välisriikide reisijate sisenemise piirkonnast.

Võib kuluda paar nädalat, enne kui teadlased saavad öelda, kui tõsist ohtu see maailmale võib kujutada.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles