Uuring: süüfilis on tagasi (1)

PM Tervis
Copy
Süüfilise esinemissagedus vähenes 1980. ja 1990. aastatel, osaliselt tänu HIV/AIDSi epideemiale järgnenud turvalisematele seksuaaltavadele.
Süüfilise esinemissagedus vähenes 1980. ja 1990. aastatel, osaliselt tänu HIV/AIDSi epideemiale järgnenud turvalisematele seksuaaltavadele. Foto: Shutterstock

Ajakirjas Nature Microbiology avaldatud uuringu kohaselt on süüfilis viimase 20 aasta jooksul rohkem levima hakanud, vahendab MedicalXpress

London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), Wellcome Sangeri instituudi ja Ühendkuningriigi terviseohutuse agentuuri teadlased ja nende kaastöötajad kaardistasid haiguse hiljutise taastekke kogu maailmas.

Teadlased leidsid identsed süüfilise proovid 14 riigist, haigus koosneb kahest liinist: SS14 ja Nichols. 

Antud uuringus koguti 726 süüfiliseproovi 23 erinevast riigist. Meeskond leidis, et kõik proovid pärinesid vaid kahest sügavalt hargnevast liinist: Nicholsist ja SS14-st. Mõlemad variandid ringlevad 12 riigis 23-st ja identsed proovid oli 14 riigis. Rahvatervise seisukohast on tulemus murettekitav, sest identsete proovide olemasolu paljudes riikides viitab haiguse edasikandumisele.

Süüfilis on üks levinumaid sugulisel teel levivaid nakkusi kogu maailmas, igal aastal haigestub umbes kuus miljonit inimest. Haigust on võimalik ravida, kuid sümptomid võivad kaduda enne kui inimene mõistab, et ta on nakatunud. Raseduse ajal esinevad süüfilise infektsioonid võivad lapsele edasi kanduda, põhjustades kaasasündinud süüfilist. See on maailmas suuruselt teine ​​surnultsündimise põhjus. Haigust on võimalik ennetada varajase sõeluuringu ja raviga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles