Parteiallikad: uus Saksa kantsler pooldab vaktsiinikohustust

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Mailiis Ollino

Peatselt ametisse astuv uus saksa kantsler Olaf Scholz andis teisipäeval märku, et toetab kohustuslikku koroona vastu vaktsineerimist, ütlesid parteiallikad.

Liidumaade peaministritega kriisikõnelusi pidav Scholz ütles, et on teadlik parlamendis käivatest parteiülestest vaidlustest vaktsiinikohustuse üle, ütles kohtumisel viibinud allikas.

«Scholz andis märku, et pooldab sellist regulatsiooni.»

Vaktsiinikohustuse kehtestamise peab heaks kiitma parlament.

Elanike koroona vastu vaktsineerimise nõuet toetab ka ametist lahkuva kantsleri Angela Merkeli konservatiivne CDU/CSU blokk, mis Scholzi loodavasse valitsuskoalitsiooni ei kuulu.

Saksamaal on koroonasse nakatumine hoogustunud ning Scholz, Merkel ja 16 liidumaa peaministrid arutavad täiendavaid piiranguid rekordiliste nakkusnäitajate ja haiglate täitumise pidurdamiseks.

Arutuse all on baaride ja klubide sulgemine ning piirangud suurtele üritustele.

Mitu kõrgete nakkusnäitajatega liidumaad on juba ära jätnud jõuluturud ning keelanud vaktsineerimata inimestel käia spordisaalides ja meelelahutuskohtades.

Paljud on aga eri piirkondade piirangutest segaduses ja nii püütakse kriisikõnelustega luua ühtsed reeglid kogu riigile.

Saksa meedia andmetel olevat Scholz osavõtjaile öelnud, et tema arvates ei tohiks lubada vaktsineerimata inimesi paljudesse avalikesse kohtadesse, ka näiteks mittehädavajalikesse poodidesse.

Saksa konstitutsionikohus otsustas teisipäeval, et varasemad koroonapiirangud nagu komandanditund, koolide sulgemine ja läbikäimise piiramine olid seaduspärased.

Merkeli kantseleiülem Helge Braun ütles telekanalile RTL, et kohtuotsus näitab, millise suuna peab valitsus valima.

Saksamaa teatas teisipäeval 45 753 uuest nakkusjuhtumist viimase ööpäeva jooksul ning 388 koroonahaige surmast.

Haiglad on koroonahaigeid täis ja paljudes piirkondades tuleb patsiente teistesse liidumaadesse saata.

Peatne asekantsler, roheliste kaasesimees Robert Habeck nõudis teisipäeval rangemaid piiranguid nakkuse leviku pidurdamiseks.

«Meil on vaja ühtseid meetmeid, et talv üle elada,» ütles ta ja soovitas keelata vaktsineerimata inimeste pääsu kõigisse avalikesse asutustesse, välja arvatud esmatarbepoed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles