Arstid jagavad kogemusi: mida näitavad meeste tervisekontrollid?

PM Tervis
Copy
Regulaarne tervisekontroll võib ennetada või aidata varakult avastada mitmeid raskeid haiguseid.
Regulaarne tervisekontroll võib ennetada või aidata varakult avastada mitmeid raskeid haiguseid. Foto: Shutterstock

Kes teaksid meeste tervisest rohkem, kui arstid, kes mehi tervisealaselt nõustavad? Küsisime Qvalitas Arstikeskuse esmatasandi juhtivalt arstilt dr Andreas Abelilt ja SYNLAB meditsiinilabori laboriarstilt dr Jüri Laasikult meespatsientide konsultatsioonide põhjal saadud kogemusi ja statistikat meeste tervisekäitumisest, olulisematest terviseriskidest ning nõuandeid parema tervise nimel.

«Naisi pöördub tõepoolest arsti juurde rohkem,» ütleb dr Abel. Dr Laasik nõustub ja lisab, et naised hakkavad tervisekontrollist hoolima oluliselt varem kui mehed. Mehed lükkavad tervisekontrolli edasi, kuna mentaliteet «mehed ei nuta» ja «kui kusagilt ei valuta, ei ole häda midagi» on neisse tugevalt juurdunud. Samuti kartus, et uuringud võivad välja tuua midagi halba ehk pea liiva alla peitmine on põhjuseks, miks ei taheta tervisekontrolli tulla ka sümptomite esinedes, on arstid ühel meelel.

Kui näiteks sagedaste kaebuste, väsimuse ja seedeprobleemide osas on pöördumine arstile meeste ja naiste seas dr Laasiku sõnul praktiliselt võrdne, siis dr Abel täpsustab oma kogemuste põhjal, et vaimse tervisega seotud probleemidega pöördumistes on erinevus naiste kasuks. Meeste depressioon on väga suure tõenäosusega Eestis aladiagnoositud. Seda näitab ka halastamatu statistika – 80% suitsiididest Eestis sooritavad mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles