HOIATAV LUGU ⟩ «Mul oli koroona seitsme kuu jooksul kaks korda — vaktsineeritult ja vaktsineerimata» (16)

PM Tervis
Copy
Covid-19 põdemise raskust dikteerib immuunsus. Pilt on illustratiivne.
Covid-19 põdemise raskust dikteerib immuunsus. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

«Mul oli koroonaviirusnakkust kaks korda. Mul on see olnud vaktsineeritult ja vaktsineerimata. Minu kogemus on hoiatav lugu vaktsiinivastastele, kes on marssinud mööda maailma suurimate linnade tänavaid ja protestinud väikseimates linnades,» kirjutab Chris Bourke Bloombergis.

Eelmise aasta jõulude ajal sai Bourke Londonis esimest korda Covidi.

Bourke eeldas, et viirus leiab ta lõpuks üles, eriti kuna ta abikaasa töötas koolis, kus lastele kohaldati vähe turvameetmeid.

«Mida ma ei oodanud, oli see, et saan selle uuesti seitse kuud hiljem – ja alles nädalaid pärast teise AstraZeneca süsti saamist. Juulikuu haigus osutus hoopis teistsuguseks kui jõulukuul,» nendib Bourke.

Esimest korda haigestudes algasid sümptomid ootuspäraselt: kuiv köha ning maitse- ja lõhnataju kadumine. Mõne päevaga meenutas haigus grippi, millele lisandus veel vastikuid sümptomeid. «Olin veendunud, et väike nähtamatu koletis on mu rinnust kinni haaranud,» kirjeldab Bourke toonast enesetunnet. Haigestunud oli ka ta abikaasa, kel oli tunne, et ta siseorganeid pussitataks.

«Esimesed päevad muutis hirmutavaks veel ebakindlus, eriti kuna meievanused inimesed – olime just saanud 50-aastaseks – olid surijate hulgas,» tõdeb Bourke. Nädal pärast esmaseid sümptomeid tekkisid tal hingamisprobleemid. «Mul kuluks pärast trepist üles ronimist taastumiseks viis minutit. Ma ei saanud üldse kaugele kõndida.»

Õnneks tõsisemad probleemid vaibusid ja algas tee paranemise poole.«Olime abikaasaga mõlemad umbes kolm kuni neli nädalat haiged. Paremad päevad olid kindlasti ees: saime esimese vaktsiiniannuse märtsis, millele järgnes juunis teine.»

Umbes kuu aega hiljem sai ta positiivse koroonatesti vastuse. Ta sümptomid meenutasid suvist külmetust: nohu ja palju aevastamist. Abikaasal olid samad sümptomid nädal varem, kuid test oli negatiivne, võib-olla liiga pika ootamise tõttu. «Korraks naasis hirm tundmatu ees. Olin meeleheitlikult mures, et elame oma talvekatsumused uuesti üle,» tunnistab Bourke.

«Kuid vaktsiinid tegid oma töö. Meie kerge haigus kestis umbes 48 tundi. Olin pärast ühepäevast haiguslehte tagasi tööl. Mõni võib öelda, et minu teine ​​haigestumine oli leebem, kuna eelnev põdemine tekitas kaitse, kuid olen kindel, et vaktsineerimisel oli vähemalt sama suur roll.»

Novembris suundus Bourke koos abikaasaga arsti juurde, et saada ka tõhustusdoos.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles