Teadlased avastasid lihtsa mooduse, millega saab oluliselt parandada oma halvenenud nägemist

PM Tervis
Copy
Õige lainepikkus laeb mitokondreid.
Õige lainepikkus laeb mitokondreid. Foto: Shutterstock

California ülikooli teadlaste uues teedrajavas uuringus leitakse, et kõigest kolm minutit sügavpunase valgusega kokkupuudet kord nädalas – kui see toimub hommikul – võib halvenenud nägemist oluliselt parandada.

Ajakirjas Scientific Reports avaldatud uuring tugineb meeskonna varasemale tööle, mis näitas, et igapäevane kolmeminutiline kokkupuude pikalainelise sügavpunase valgusega «lülitas sisse» energiat tootvad mitokondri rakud inimese võrkkestas, aidates parandada loomulikult halvenevat nägemist.

Umbes 40-aastastel inimestel hakkavad silma võrkkesta rakud vananema ja selle tempo on osaliselt tingitud sellest, et raku mitokondrid, mille ülesanne on toota energiat ja tugevdada raku funktsiooni, hakkavad samuti vananema. Mitokondrite tihedus on suurim võrkkesta fotoretseptori rakkudes, millel on suur energiavajadus. Selle tulemusena vananeb võrkkest kiiremini kui teised elundid – see põhjustab fotoretseptorite funktsiooni märkimisväärset langust, kuna neil puudub energia oma tavapärase rolli täitmiseks.

Viimases uuringus soovisid teadlased kindlaks teha, milline on ühe kolmeminutilise kokkupuute mõju punase valgusega, kasutades samal ajal palju madalamat energiataset kui varasemates uuringutes. Lisaks võrreldi hommikust kokkupuudet pärastlõunase kokkupuutega.

Teadlased leidsid, et osalejate värvikontrastsuse nägemine paranes keskmiselt 17 protsenti, kui nad olid hommikul kolm minutit kokku puutunud 670 nanomeetrise (pika lainepikkusega) sügavpunase valgusega, ja selle ühekordse kokkupuute mõju kestis vähemalt nädal. Kui aga sama test tehti pärastlõunal, paranemist ei tuvastatud.

Teadlased väidavad, et tulemustes esile tõstetud sügavpunase valguse eelised tähistavad läbimurret silmade tervises ja peaksid viima taskukohase kodupõhise silmateraapiani, aidates miljoneid inimesi kogu maailmas, kellel on loomulikult halvenenud nägemine.

Uuringu autor professor Glen Jeffery ütles Medical Xpressis: «Me näitasime, et üksainus kokkupuude pikalainelise sügavpunase valgusega hommikul võib märkimisväärselt parandada halvenenud nägemist, mis on oluline terviseprobleem, mis mõjutab miljoneid inimesi globaalselt.»

Uurides sügavpunase valguse mõju inimestele, tuginesid teadlased oma varasematele leidudele hiirte, kimalaste ja äädikakärbeste kohta, mis kõik tuvastasid võrkkesta fotoretseptorite funktsiooni märkimisväärse paranemise, kui uuritavate silmad puutusid kokku 670 nanomeetrise lainepikkusega.

«Mitokondritel on spetsiifiline tundlikkus pika lainepikkusega valguse suhtes, mis mõjutab nende jõudlust: pikemad lainepikkused, mis ulatuvad 650–900 nanomeetrini, parandavad mitokondrite jõudlust, et suurendada energiatootmist,» ütles professor Jeffery.

«Lihtsa LED-seadme kasutamine kord nädalas laeb võrkkesta rakkudes energiasüsteemi – see on nagu aku uuesti laadimine,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles