Eksperdid kutsuvad tegema võimalikult kiiresti tõhustusdoosi

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Praegu ei ole teada, kui tõhusad on vaktsiinid äsja avastatud ja kiiresti leviva koroonaviiruse omikrontüve peatamiseks või kui hästi need kaitsevad raskesti haigestumise eest, ent kuna praegu on endiselt domineeriv koroonaviiruse deltatüvi, soovitavad eksperdid, valitsused ja tootjad teha võimalikult kiiresti tõhustusdoos.

Koroonaviiruse deltatüvi suudab vaktsiini kaitsest võrreldes alfa-, beeta- ja gammatüvedega paremini läbi murda, kuid kaitsesüstimine on jäänud äärmiselt efektiivseks raske haigestumise vältimisel ning alandab haiglate ülekoormatuse ohtu.

Briti peaminister Boris Johnson seadis eesmärgiks võimaldada kõigile täiskasvanutele jaanuari lõpuks tõhustusdoosi ning vähendada teise ja kolmanda süsti vahet kuuelt kuult kolmele.

Ühendriikides taotleb ravimitootja Pfizer luba oma koroonavaktsiini tõhustusdoosi kasutamiseks 16–17-aastastel.

«Oleks tõsine viga tõhustusdooside kampaaniat aeglustada,» ütles Prantsusmaa vaktsineerimisstrateegiat koordineeriv Alain Fischer.

«Ärge lööge kartma, plaan jääb samaks: kiirendada tõhustusdooside tegemist,» ütles BioNTechi kaasasutaja Ugur Sahin teisipäeval.

Alanud on laborikatsed omikrontüve vastuvõtlikkuse mõõtmiseks praegustele vaktsiinidele, esimesed tulemused peaksid selguma 2–3 nädala jooksul. Pfizer, Johnson&Johnson ja Moderna on teatanud, et on alustanud tööd uue vaktsiiniversiooniga, mis võtab sihikule konkreetselt omikronitüve juhuks, kui senised vaktsiinid selle vastu aita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles