WHO: koroonapandeemia suurendas drastiliselt malaariasurmade arvu

Copy
WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: POOL/Scanpix

Koroonapandeemiaga seotud tõrgete tulemusel suri maailmas 2020. aastal malaaria tagajärjel tuhandeid inimesi rohkem, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) esmaspäeval, kuid lisas, et kiire sekkumine aitas välistada veelgi hullema stsenaariumi.

Värskes raportis leidis WHO, et koroonapandeemia vähendas malaariavastase võitluse edusamme.

Aastal 2020 registreeriti maailmas hinnanguliselt 241 miljonit malaariajuhtu, mis on 14 miljoni võrra rohkem kui aastal 2019. Ja kui 2019. aastal suri malaaria tagajärjel 69 000 inimest, siis 2020. aastal oli surmajuhtumeid 627 000.

Pea kaks kolmandikku neist lisasurmadest oli seotud pandeemiaaegsete viivitustega malaaria ennetusel, diagnoosimisel ja ravil, kinnitas WHO, kuid rõhutas, et olukord «oleks võinud olla ka hullem».

WHO kordas ka pandeemia algul tehtud prognoosi, mille kohaselt toovad pandeemia-aegsed tõrked teenuste pakkumisel kaasa malaariasurmade kahekordistumise 2020. aastal.

«Suur tänu malaariast mõjutatud riikide tervishoiuasutuste hea töö eest, et Covid-19 mõju kõige halvimad prognoosid ei teostunud,» ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus avalduses.

«Peame rakendama samasugust energiat ja pühendumust pandeemiast põhjustatud tagasilöökide likvideerimiseks ning kiirendama haigusevastast võitlust.»

Sajandivahetusest saadik on malaariavastases võitluses tehtud pidevaid edusamme, aastaks 2017 langes iga-aastane nakkuste arv 27 protsendi võrra ning surmajuhtumite arv üle 50 protsendi.

Kuid paar aastat enne pandeemiat areng peatus ning olukord halvenes Sahara-taguses Aafrikas, kus registreeriti 95 protsenti surmajuhtumitest, millest omakorda pea 80 protsenti olid alla viieaastaste laste surmad.

WHO raportist selgub, et 24 riigis on registreeritud malaariasurmade arvu tõus alates 2015. aastast, mis on üleilmse malaariastrateegia lähtepunkt.

Maailma 11 kõige suurema malaaria nakatumisega riigis tõusis haigestunute arv 150 miljonilt 2015. aastal 163 miljonini aastal 2020 ning surmade arv kasvas samal ajal 39 000-lt 444 600-le.

«Kardan, et oleme võimaliku malaariakriisi lävel,» ütles üleilmse malaariaprogrammi juht Pedro Alonso ajakirjanikele.

«Me mitte ainult ei kaugene haiguse üleilmsest hävitamisest, vaid probleem muutub hullemaks märkimisväärses osas Aafrika riikides,» hoiatas ta.

Kuid mitmed riigid teevad ka edusamme.

Aastatel 2000-2020 suutsid 23 riiki tulla kolm aastat järjest toime ilma kohalike nakkusjuhtudeta ning tänavu on Hiina ja El Salvador olnud seni malaariavabad.

Veel üks positiivne samm on esimese malaariavaktsiini väljatöötamine.

Vaktsiiniliit Gavi teatas möödunud nädalal, et kiitis heaks pea 156 miljoni dollari suuruse rahastuse laste vaktsineerimiseks malaariavaktsiiniga Sahara-taguses Aafrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles