Uudne meetod püüab koroonaviiruse «lõksu» ja takistab selle levikut

PM Tervis
Copy
Nätsu närimisest võib saada tulevikus tööriist koroonavastases võitluses.
Nätsu närimisest võib saada tulevikus tööriist koroonavastases võitluses. Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt toimib taimse valguga kaetud närimiskumm SARS-CoV-2 viiruse «lõksuna», vähendades süljes viiruskoormust ja pärssides potentsiaalselt haiguse levikut.

Penni hambaarstikoolis Henry Danielli juhitud uuring, mis viidi läbi koostöös Perelmani meditsiinikooli ning Wistari instituudi ja Fraunhofer USA teadlastega, võib anda odava tööriista pandeemia vastu võitlemise arsenalis. Uuring avaldati ajakirjas Molecular Therapy.

«SARS-CoV-2 paljuneb süljenäärmetes ja me teame, et kui nakatunud inimene aevastab, köhib või räägib, võib see viirust väljutada ja nii võib see jõuda teisteni,» ütleb Daniell Medical Xpressis. «Närimiskumm pakub võimalust neutraliseerida süljes leiduv viirus, andes meile lihtsa viisi haiguse edasikandumise allika vähendamiseks.»

Enne pandeemiat oli Daniell kõrgvererõhu ravi kontekstis uurinud angiotensiini konverteeriva ensüümi 2 (ACE2) valku. Tema labor oli kasvatanud seda valku, nagu ka paljusid teisi, millel võib olla ravipotentsiaali, kasutades patenteeritud taimepõhist tootmissüsteemi.

Danielli varasem töö ACE2ga sattus Covid-19 pandeemia konteksti juhuslikult. Inimese rakkude ACE2 retseptor seondub ka SARS-CoV-2 piikvalguga. Teised uurimisrühmad on näidanud, et ACE2 süstid võivad raskete infektsioonidega inimestel viiruskoormust vähendada.

Daniell juurdles, kas taimedes kasvatatud ACE2 valkudega närimiskumm suudaks SARS-CoV-2 suuõõnes neutraliseerida.

Selle väljaselgitamiseks võttis ta ühendust Ronald Collmaniga, viroloogi ning kopsu- ja intensiivraviarstiga, kelle meeskond oli pandeemia varasest staadiumist alates kogunud Covid patsientidelt verd, sülge, nina-neelu proove.

«Henry võttis minuga ühendust ja küsis, kas meil on tema lähenemisviisi testimiseks sobivaid proove ja kas saame SARS-CoV-2 viiruse taset süljeproovides kinnitada,» räägib Collman.

Närimiskummi testimiseks kasvatas meeskond taimedes ACE2, ühendades selle teise ühendiga, mis võimaldab valgul limaskestade barjääre ületada ja hõlbustab seondumist, ning lisas saadud taimse materjali kaneelimaitselistesse nätsudesse. Covid-positiivsete patsientide proovide testimine näts-ühendiga näitas, et olemasolev ACE2 võib neutraliseerida SARS-CoV-2 viiruseid.

Teadlased täheldasid, et närimiskumm takistas suures osas viirusosakeste sisenemist rakkudesse, blokeerides rakkudes ACE2 retseptori või seondudes otse viiruse teravikvalguga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles