Pfizer-BioNTech: kahest vaktsiiniannusest omikroni vastu ei piisa (5)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine. Omikroni vastu on vaja tõhustusdoosi.
Vaktsineerimine. Omikroni vastu on vaja tõhustusdoosi. Foto: Shutterstock

Pfizer-BioNTech Covid-19 vaktsiini kordusannus näib pakkuvat tugevat kaitset omikroni variandi vastu, teatasid ettevõtted.

Ettevõtete avalduse kohaselt tagab nende vaktsiini kolmas annus omikroni vastaste neutraliseerivate antikehade sarnase taseme, mis on võrreldav kahe doosiga algse koroonaviiruse ja muude variantide vastu, vahendab NBC News.

Ainult vaktsiini algsed annused saanud inimeste vereproovid näitasid keskmiselt 25-kordset uue tüve vastaste antikehade langust, mis näitab, et kaks vaktsiiniannust ei pruugi olla piisavad, et kaitsta omikroniga nakatumise eest.

Kuna Lõuna-Aafrikas esmakordselt tuvastatud väga muteerunud omikroni variant levib üle maailma, püüavad teadlased välja selgitada, kas olemasolevad vaktsiinid selle vastu aitavad.

Ettevõtted teatasid, et tulemused on esialgsed. Tulemusi kirjeldati üksikasjalikult pressiteates ja täielikke andmeid pole veel teistele teadlastele kontrollimiseks kättesaadavaks tehtud.

Kuid laboriuuringud on vaid üks osa puslest. Uue vaktsiini vajaduse kindlaks tegemiseks on vaja ka muid andmeid. Teadlased peavad tuvastama, kas omikrontüvi on ülekantavam ja esimesed märgid viitavad sellele, et see on nakkavam kui delta. Samuti on vaja saada teada, kui rasket haigust see võib põhjustada. Esialgsed andmed näitavad, et variandi põhjustatud haigus on kergem.

Pfizer-BioNTech on varem öelnud, et suudab kuue nädala jooksul välja töötada tüvespetsiifilise vaktsiini ja tarnida esialgsed partiid 100 päeva jooksul.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles