Uus-Meremaa tahab uue seadusega suitsetamist keelustada

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uus-Meremaa plaanib noortele kehtestada eluaegse suitsetamise keelu, kirjutab MedicalXpress

Uus-Meremaa valitsus on välja pakkunud huvitava lahenduse, kuidas suitsetajate arvu vähendada – eluaegne keeld 14-aastastele või noorematele.

Riik kavatseb alates 2027. aastast muuta sigarettide müümise 14-aastastele ja noorematele isikutele ebaseaduslikuks. Keeld jääb kehtima kogu ülejäänud inimese eluks. See tähendab, et 2073. aastal keelatakse 60-aastasel isikul sigarette osta, samas kui 61-aastasel inimesel on see lubatud.

Sigarettide ostmise alammäär tõuseb aasta-aastalt. Kuna Uus-Meremaal on praegu sigarettide ostmise vanuse alampiir 18 aastat, ei mõjutaks eluaegne suitsetamiskeeld noori veel mõne aasta jooksul.

Riigi eesmärk on, et 2025. aastaks oleks suitsetajaid vähem kui viis protsenti Uus-Meremaa elanikest. 

Suitsetajate vähendamise plaani teised osad hõlmavad ainult väga madala nikotiinisisaldusega tubakatoodete müügi lubamist ja neid müüvate kaupluste arvu vähendamist. Muudatused viiakse sisse aja jooksul, et aidata jaemüüjatel kohaneda.

Suitsetamise määr on Uus-Meremaal pidevas languses, praegu suitsetab vaid umbes 11 protsenti täiskasvanutest ja 9 protsenti neist suitsetab iga päev.

Kavandatud seadusmuudatus ei puuduta aga e-sigaretide kasutamist ehk veipimist. Uus-Meremaa tervishoiuminister dr Ayesha Verrall sõnab, et tubaka suitsetamine on palju kahjulikum ja tapab igal aastal kuni 5000 inimest.

«Me arvame, et veipimine on tõesti sobiv suitsetamisest loobumise vahend,» märkis Verrall. Uus-Meremaal on e-sigarettide müük piiratud, tervishoiuminister lisas, et on mõningaid tõendeid noorte veipimise kasvu kohta ja lisas, et seda tuleb hoolikalt jälgida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles