WHO hoiatas, et omikrontüve tõttu võib tekkida tõsine probleem vaktsiinivarudega

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) ütles neljapäeval, et pole veel üldse selge, kas kaitseks koroonaviiruse omikronvariandi eest on vaja täiendavat vaktsiinidoosi, ja hoiatas rikkaid vaktsiinivarude kokkukrahmamise eest olukorras, kus paljud vaesemad maad on hoopis vaktsiinita.

WHO vaktsiininõustajad ütlesid, et vaktsiinide kogumine kindla teadmiseta nende vajalikkusest üksnes süvendaks maailmas tekkinud vaktsiiniebavõrdsust.

«Olles liikumas omikroniolukorda, milline see ka ei oleks, on oht, et ülemaailmsed tarned pööratakse taas kõrge sissetulekuga riikidesse, kes varuvad ülemääraselt vaktsiini oma (elanikkonna) kaitseks,» ütles WHO vaktsiinijuht Kate O'Brien.

Kolmapäeval avaldatud esialgsed uuringud osutavad, et omikrontüve vastu teiste tüvedega võrdse kaitse saavutamiseks on vaja kolme doosi Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiini. Teiste tüvede puhul piisab kahest doosist.

O'Brien ütles, et WHO vaatab andmed üle ja pole võimatu, et kaitseks omikroni vastu on tõepoolest vaja lisadoosi, kuid praegu ei ole see kindlalt teada.

Kuni lisadoosi vajalikkuse kohta ei ole piisavalt tõendeid, on paljudel vaesemate riikide riskirühmade inimestel ja tervishoiutöötajatel saamata esimenegi doos ja nad on suures ohus, rõhutas O'Brien.

Maailm on asunud alles viimastel kuudel lahendama maailmas valitsevat vaktsiiniebavõrdsuse probleemi ning läkitama vaktsiini vaesematesse riikidesse, ütles ta.

«Me peame kindlustama, et see jätkub.»

O'Brien hoiatas, et ainult rikaste riikide elanike põhjalik vaktsineerimine pikendab pandeemiat, sest viiruse leviku jätkudes tuleb üha uusi variante.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles