Tallinn hakkab edendama tervislikumat koolitoitlustamist

PM Tervis
Copy
Koolitoit.
Koolitoit. Foto: Sille Annuk/Scanpix Baltics

Tallinn osaleb rahvusvahelises koolitoidu projektis, mille eesmärk on edendada toidu tervislikkust ja toiduvalmistamise jätkusuutlikust. Linnavolikogu nõustus tänasel istungil Tallinna osalemisega EL Horisont 2020 programmi projektis «SchoolFood4Change».

2022. aasta jaanuarist kuni 2025. aasta lõpuni kestva projekti kogueelarve on 12,3 miljonit eurot, Tallinna osa on sellest 234 000 eurot, mille katab välistoetus, kuid selle summa ulatuses on sildfinantseerimise vajadus.

Linnavolikogu liige Maris Sild märkis, et Tallinna osalemine projektis «SchoolFood4Change» on kindlasti tervitatav. «See annab hea võimaluse liikuda rohelise pealinnana ka jätkusuutlikuma kooli- ja lasteaiatoidu suunas. Projekti tulemuseks on ka tervislikumad ja keskkonnasõbralikumad toiduvalikud, milles lapsed ning noored ka ise kaasa rääkida saavad, mistõttu suureneb nende teadlikkus ka väljaspool õppekeskkonda,» lisas Sild.

Projekti eesmärk on juurutada «kogu kooli toidukultuur» lähenemisviisi, mis aitab välja arendada koolitoitlustamise terviklikkust, kaasates õpilasomavalitsusi ja koolide-lasteaedade hoolekogusid. Toitlustamisel keskendutakse konkreetsele õppeasutusele (õpilastele, õpetajatele jne), lõimides toidutemaatikat erinevate õppeainetega. Koolitoidu võtmesõnadeks on jätkusuutlikkus ja tervislikkus.

Projekti käigus töötatakse välja individuaalne metoodika hindamaks tervise ja keskkonnamõjusid koolides ja lasteaedades. Samuti viiakse projekti raames läbi koolitusi koolide kokkadele ja köögipersonalile ning töötatakse välja uuenduslikke, kliimasõbralikke ja jätkusuutlikke retsepte.

Projekti tulemuseks on õnnelikumad ja tervemad lapsed ning noored. Samuti paraneb Tallinna inimeste tervis (ülekaalulisus jt valest toitumisest tulenevad haigused) ning üldine heaolu, kasvab kodanike teadlikkus tervislikust ja jätkusuutlikust toitumisest ja sellega kaasnevatest mõjudest tervisele kui ka keskkonnale.

Projekti juhtpartner on ICLEI Euroopa Sekretariaat GmbH (ICLEI Euroopa). Tallinna linna poolt määrati projekti hoidjaks Tallinna haridusamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles