Valitsus arutas lisaraha vajadust õdede täiendavaks koolitamiseks

BNS
Copy
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna.
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna. Foto: Konstantin Sednev/Scanpix

Tervise ja- tööminister Tanel Kiik ning haridus- ja teadusminister Liina Kersna tutvustasid neljapäevalvalitsuses õdede ja teiste tervishoiu erialade täiendava koolitamise vajadust ning valitsus leppis kokku, et lisarahastusele esitatakse taotlus riigi eelarvestrateegia koostamise käigus.

Kvaliteetse ja kättesaadava tervishoiuteenuse osutamiseks on vaja rohkem koolitatud ja pädevaid õdesid, kuna nende roll muutub tervishoiu toimimises aina olulisemaks, teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

«Arste ja õdesid napib eriti teravalt maa- ja hajaasustusega piirkondades, ent lihtne ei ole ka suuremates keskustes. Seepärast on kriitilise tähtsusega tervishoiutöötajate vastuvõtu suurendamine haridusasutustes, ja selleks vajalike vahendite planeerimine ka riigi eelarvestrateegias,» ütles Tanel Kiik.

«Õdede vastuvõtu suurendamisel ja praktikakulude hüvitamisel vajame tervishoiu kõrgkoolide, haiglate ja tervishoiuasutuste koostööd ning panustamist.»

«Oleme valitsuses ühte meelt, et õdesid, nagu ka teisi tervishoiu eriala spetsialiste on vaja rohkem koolitada. Õdede nappus on olnud pidevalt probleemiks, aga koroonakriisis on see eriti teravalt avaldunud,» tõdes Liina Kersna.

Järgmisel aastal rahastab haridus- ja teadusministeerium (HTM) tervishoiu kõrgkoole täiendavalt 830 000 euroga, et finantseerida varasemast suuremat vastuvõttu ja kasvatada õe põhiõppesse vastuvõttu 80 üliõpilase võrra ehk ligikaudu 600 üliõpilaseni. «Lisaraha on vaja selleks, et järgnevatel aastatel kasvatada vastuvõttu õe põhiõppesse kuni seitsmesaja tudengini aastas,» ütles Kersna.

Eestis on 2020. aasta seisuga töötavaid õdesid 8484. Rahvastiku tervise arengukavas seatud eesmärgiks on üheksa töötavat õde 1000 elaniku kohta, mis vastab Euroopa Liidu hinnangulisele keskmisele. Selle saavutamiseks on vaja, et 2030. aastaks töötaks Eestis 11 825 õde. Arvestades õdede asendusvajadust pensionile suundumise tõttu, õppurite lõpetamise määra ning Eestis tööjõuga liituvate lõpetanute määra, on vaja eesmärgi saavutamiseks alates 2023. aastal suurendada õdede põhiõppesse vastuvõttu 700 üliõpilaseni aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles