Uuring: maailm pole järgmiseks pandeemiaks valmis

PM Tervis
Copy
Suur osa riike pole valmis uue epideemia või pandeemia puhanguks.
Suur osa riike pole valmis uue epideemia või pandeemia puhanguks. Foto: Shutterstock

Teadlased teatasid kolmapäeval, et kogu maailm ei ole järgmiseks pandeemiaks ega ka väiksemateks haiguspuhanguteks valmis, kirjutab CNN Health

Mitte ükski riik maailmas pole ülemaailmse tervisekaitse indeksi (Global Health Security Index, GHS) kohaselt uueks pandeemiaks valmis. 

Ülemaailmne tervisekaitse indeks on Johns Hopkinsi terviseohutuse keskuse, tuumaohu algatuse ja Economist Intelligence Unit koostatud hinnang 195 riigi ülemaailmsele tervisekaitse võimekusele.

«2021. aasta GHS indeks näitab, et kõikidel riikidel puudub kriitiline suutlikkus, mis takistab nende võimet tõhusalt reageerida koroonapandeemiale ja vähendab valmisolekut tulevasteks epideemiateks või pandeemiateks,» seisab aruandes. Teadlased lisasid, et 113 riiki ei pööra tähelepanu haigustele, mis võivad kanduda loomadelt inimestele. 

100-pallisel skaalal saavutas kõige kõrgema üldskoori USA, kelle valmisolekut hinnati veidi alla 76 palliga.

«Riigijuhtidel on nüüd valikuvõimalus,» sõnas Johns Hopkinsi terviseohutuse keskuse vanemteadur dr Jennifer Nuzzo, «Nad saavad teha jätkusuutlikke investeeringuid uutesse võimalustesse, et valmistada riike ette tulevasteks haiguspuhanguteks või langeda tagasi aastakümnete pikkusesse paanika ja hooletuse tsükklisse.»

Aruandes leiti, et 195st uuringus osalenud riigist 155 ei ole viimase kolme aasta jooksul teinud investeeringuid, et ennetada pandeemiat või epideemiat. 70 protsenti riike ei ole suutnud investeerida kliinikutesse, haiglatesse ja kogukonna tervisekeskustesse. 

«Poliitilised ja julgeolekuriskid on kasvanud peaaegu kõigis riikides ning kõige suurem risk on just väiksemate ressurssidega riikides, seal on ka kõige suuremad valmisolekupuudused,» kirjutati aruandes. Leiti, et 161 riigi elanike usaldus oma valitsuste vastu on tasemel madal kuni mõõdukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles