Teadlased tuvastasid ühendi, mis aitab põletikuliste haiguste korral trombide vastu (2)

PM Tervis
Copy
Kui inimene on jäänud liikumatuks põletikulise haiguse, näiteks raske kopsupõletiku tõttu, võib see süsteemne põletik käivitada tromboosi tekkemehhanismid organismis. Kui sellele lisandub liikumatus, kõrge palavikuga voodisse jäänu ei saa piisavalt vedelikku, on organismis loodud ülisoodsad tingimused tromboosi tekkeks. Pildil moodustuv tromb.
Kui inimene on jäänud liikumatuks põletikulise haiguse, näiteks raske kopsupõletiku tõttu, võib see süsteemne põletik käivitada tromboosi tekkemehhanismid organismis. Kui sellele lisandub liikumatus, kõrge palavikuga voodisse jäänu ei saa piisavalt vedelikku, on organismis loodud ülisoodsad tingimused tromboosi tekkeks. Pildil moodustuv tromb. Foto: Shutterstock

Kui keha üritab infektsiooni tõrjuda, võivad immuunrakud, mida nimetatakse neutrofiilideks, välja «tulistada» ämblikuvõrgu taolisi toksiliste valkude moodustisi, et aidata sissetungijaid ohjeldada. Need püünised ehk NETid võivad aga kaasa aidata verehüüvete moodustumisele ja soodustada mitme haiguse, sealhulgas Covid-19 korral põletikku.

Kasutades ravimit defibrotiidi, saatis teadlasi hiljuti edu kahjulike NETide moodustumise ja progresseerumise peatamisel. Defibrotiid on lühikeste DNA osade kompleksne segu, mis on tehtud puhastatud seasoole rakkudest. Praegu kasutatakse seda maksa veresoonte ummistuste raviks pärast tüvirakkude siirdamist, vahendab Medical Xpress.

NETid on peamised vere hüübimist soodustavad tegurid patsientidel, kellel on autoimmuunhaigus, mida tuntakse antifosfolipiidide sündroomina (APS). Esimest korda teatati defibrotiidist kui võimalikust ravivahendist eluohtliku APSi vormi vastu umbes 20 aastat tagasi, kuid selle mehhanism ei olnud teada.

Sellest tähelepanekust inspireerituna testis Michigani haigla reumatoloogide meeskond hiljuti, kuidas defibrotiid suhtleb immuunrakkudega. Ravi pärssis neutrofiile, mille tulemusena ei vabanenud neist NETid, ja APSiga hiirtel vähenes verehüüvete teket, avaldati ajakirjas Arthritis & Rheumatology.

Ravi oli NETide ja tromboosi neutraliseerimisel nii tõhus, et pani APSiga hiired käituma nagu täiesti terved närilised, ütles artikli vanemautor ja reumatoloog Jason Knight.

«See võib olla oluline APS raskeimate vormide puhul, mille korral inimesed viiakse haiglasse, kus nad vajavad erakorralist ravi,» ütles Knight.

Täiendavas uuringus leidis meeskond, et peale NETi vabastamise pidurdamise neutraliseerib defibrotiid tõhusalt ka NETid, kui need olid juba moodustunud.

«Kuigi on vaja läbi viia rohkem uuringuid, on lootus, et sellised ravimid nagu defibrotiid võivad takistada põletikulist vere hüübimist viisil, mis ei suurenda verejooksu ohtu,» ütles Knight, nimetagdes leidu pühaks graaliks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles