Pakistanis tapeti vaktsineerijaid turvanud politseinik

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Pakistani loodeosas ründasid relvastatud isikud pühapäeval lastehalvatuse vastu vaktsineerijaid saatvaid politseinikke ning lasid ühe neist maha, ka laupäeval hukkus üks politseinik, kinnitas politsei.

Kallaletung leidis aset Khyber Pakhtunkhwa provintsi Tanki piirkonnas, kus Pakistani Talibani ehk Tehrik-e-Taliban Pakistani (TTP) liikmed tapsid ka laupäeval politseiniku, kes samas piirkonnas sarnast vaktsineerimismeeskonda turvas.

«Kaks mootorrattaga sõitvat püssimeest avasid Sheikh Uttari piirkonnas tule kaht vaktsineerijat turvanud politseiniku pihta, kes suri kohapeal,» ütles AFP-le Tanki piirkonna politseijuht Sajjad Khan.

Teine kohalik korrakaitsja Amanat Ali kinnitas juhtunut ja lisas, et ründajad pääsesid põgenema. Keegi pole rünnaku eest vastutust võtnud, kuid Pakistani Talibani kõneisik kinnitas, et laupäevase rünnaku korraldasid nemad.

See on TTP esimene rünnak pärast reedest teadet kuu aega kestnud relvarahu lõpetamisest ning mässulised süüdistasid valitsust relvarahu tingimuste rikkumises.

Reede hilisõhtul avaldas Pakistani Talibani juht Noor Wali Mehsud häälsõnumi, milles teatas, et uutel läbirääkimistel Pakistani valitsusega pole mingit edu saavutatud.

Peaminister Imran Khan teatas oktoobris, et valitsus peab esimest korda pärast 2014. aastat rühitusega läbirääkimisi, mille vahendajaks oli Afganistani Taliban, kes augustis riigis võimule tuli.

Pakistani Taliban, kes on Afganistani uute juhtidega Talibanist küll eraldi rühmitus, jagab viimasega siiski ühist minevikku ning pärast TTP loomist 2007. aastal kestis Pakistanis mõnda aega kohutav vägivallaperiood.

Pakistanis on käivitatud üleriigiline programm, millega loodetakse 2021. aasta lõpuks lastehalvatusest jagu saada.

Pakistan ja Afganistan on ainsad maailma riigid, kus lastehalvatus on endeemne, kuid ülemaailmse lastehalvatuse kaotamise algatuse andmeil on sel aastal Pakistanis teatatud vaid ühest juhtumist, aastal 2020 oli nakkusjuhte 84.

Pakistanis ründavad islamivõitlejad sageli vaktsineerijate meeskondi ja neid kaitsma pandud politseinikke, sest vaktsineerimist peetakse lääne vandenõuks laste steriliseerimise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles