Teadlane tõi välja olulise teguri, mis jätab immuniseeritud omikroni ees haavatavaks (6)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Üks esimesi eelretsenseeritud uuringuid, milles käsitletakse Covid-19 omikrontüve, viitab sellele, et varem Covidiga nakatunud või vaktsineeritud inimestel on uue tüve vastu tugevam kaitse kui nendel, kes pole vaktsineeritud ega olnud nakatunud. Hiina tunnustatud teadlase sõnul tuleb aga arvestada, et immuunkaitse langeb kuue kuu jooksul oluliselt ja see võib jätta omikroni ees haavatavaks, vahendab Medical Xpress.

Teadustöö peamine autor Youchun Wang, Hiina riiklike toidu- ja ravimikontrolliinstituutide vanemteadur nendib, et tulemused toetavad hiljutisi leide Lõuna-Aafrikas, mis näitavad, et omikroni jaoks on immuunkaitsest kõrvale hoidmine lihtsustatud.

«Leidsime, et omikroni variandi suur hulk mutatsioone põhjustas märkimisväärseid muutusi neutraliseerimistundlikkuses inimestel, kellel oli juba Covid,» ütleb Wang. «Keskmine ED50 (kaitsetase) omikroni vastu on siiski kõrgem kui lähtetase, mis näitas, et kaitseefekt on siiski olemas.»

Wang manitseb aga ettevaatusele, kuna antikehade kaitse – varasema nakatumise või vaktsineerimise näol – väheneb järk-järgult kuue kuu jooksul ja see võib jätta omikroni ees haavatavaks.

Väljaandes Emerging Microbes & Infection avaldatud leiud viitavad ka sellele, et kolmanda vaktsiiniannuse lisamine suurendab immuunsust märkimisväärselt.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles