Regionaalhaigla verekeskuse varud on jõudnud kriitilise piirini

PM Tervis
Copy
Doonorilt võetakse 450 milliliitrit verd ja protseduuriks kulub 5–10 minutit.
Doonorilt võetakse 450 milliliitrit verd ja protseduuriks kulub 5–10 minutit. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuses on kõikide gruppide verevarud jõudnud kriitilise piirini, mistõttu oodatakse kõiki doonoreid kiiremas korras verd loovutama.

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep paneb inimeste südamele mõtlema jõulukuul neile, kelle elu sõltub doonoriverest. «Meie verevarud on kahanenud kriitilise piirini, kuid juba ühe vereloovutusega võib pääste mitme inimese elu – sestap on iga doonori panus praegu ülioluline,» ütles Lellep. «Jõulud on ju kinkimise aeg ja mis saaks olla veel suurem heategu, kui kinkida kellelegi juurde elupäevi,» lisas ta.

Verd saab loovutada Ädala 2 verekeskuses esmaspäeviti ja reedeti kella 8-16, teisipäevast neljapäevani kella 11-19. Ülemiste doonorikeskus ootab doonoreid aadressil Valukoja 7 esmaspäeviti ja kolmapäevast reedeni kella 9-17, teisipäeviti kella 9-18.

Erandkorras saab verd loovutada ka sel laupäeval, 18. detsembril kella 10-15 nii Ädalas kui Ülemiste doonorikeskuses. Laste rõõmuks on kohale lubanud tulla ka jõuluvana koos päkapikkudega,

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilo kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad.

Eesti haiglates tehakse vereülekandeid ligi 15 000 patsiendile aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles