Millised on kolm peamist immuunsüsteemi mõjutajat?

PM Tervis
Copy
Ei ole olemas ühtainust toiduainet, toidulisandit ega ravimit immuunsuse toetamiseks. Ennast saab tervena hoida liikumise ja õige toitumisega.
Ei ole olemas ühtainust toiduainet, toidulisandit ega ravimit immuunsuse toetamiseks. Ennast saab tervena hoida liikumise ja õige toitumisega. Foto: Shutterstock

Immuunsüsteem on väga keeruline süsteem inimkehas, mis funktsioneerib tasakaalustatult. Immuunsüsteemi puhul ei ole õige rääkida tema tegevuse tugevdamisest, vaid pigem tegevuse tasakaalustamisest. Mida teha selleks, et toetada immuunsüsteemi funktsioneerimist, räägivad funktsionaalse toitumise terapeudid Annely Soots ja Sirli Kivisaar.

Immuunsüsteemi moodustavad paljud omavahel tihedalt koostööd tegevad rakud ja organid. Kui mingit osa aktiveeritakse, tehakse küll võõrrakud kahjutuks, aga kahjustatakse ka keha enda rakke ja kudesid.

Immuunsüsteem peab kõik kahjustused likvideerima, samuti peab ta oma intensiivistatud tegevuse peatama, maha suruma, kui probleem on likvideeritud. Teatud juhtudel, nagu autoimmuunhaiguste korral, on probleem mitte immuunsüsteemi nõrkus, vaid üliaktiivne tegevus, mis kahjustab keha ennast. Sellisel juhul tuleb immuunsust hoopis vaigistada.

Erinevad ravimid, taimeravi komponendid ja toitained mõjutavad erinevaid immuunsüsteemi osi, mistõttu peab nende haiguste korral tarbimisel olema väga teadlik ja ettevaatlik.

Immuunsüsteem on mõjutatud emotsionaalsest seisundist, stressist, elustiilist, liikumise ja toitumise harjumustest. Toitainete puudus on sage immuunsüsteemi nõrgenemise põhjus.

Kokkuvõttes võib öelda, et ei ole olemas ühtegi maagilist toiduainet, toidulisandit ega ravimit immuunsuse toetamiseks, oluline on kasutada kõikehõlmavat lähenemist: muuta elustiili, liikumisharjumusi, stressiga toimetuleku viise, toitumist, vajadusel kasutada toidulisandeid ja taimeravi, viimaseid kahte peab kasutama teadlikult.

Mis on peamised immuunsüsteemi mõjutajad, mida on oluline järgida?

  • Magada piisavalt, 7–8 tundi

Une ajal leiavad aset teatavad hormonaalsed muutused, mis võimaldavad kehal kudesid ja närvirakke uuendada ning organismi üldist hormonaalset seisundit parandada. Uni toetab immuunsüsteemi ja tõhustab selle funktsioneerimist, suurendades vastupanuvõimet infektsioonidele ja muudele haigustele.

  • Viibida võimaluse korral värskes õhus

Mine loodusesse, metsa. Nimelt leidub õhus fütontsiide, mis on taimset päritolu lenduvad ühendid, millel on mikroobe hävitav ja nende elutegevust pärssiv toime. Uuringud viitavad sellele, et looduses olemine suurendab selliste immuunrakkude, nagu loomulike tapjarakkude (NK-rakud), aktiivsust.

  • Vältida liigset alkoholi tarvitamist

Liigne alkoholi tarvitamine teeb vastuvõtlikumaks hingamisteede haigustesse haigestumisele ja aeglustab infektsioonidest paranemist. Pea meeles, et kahjulikult ei mõju mitte ainult krooniline suures koguses alkoholi tarvitamine, vaid ka see, kui tarbid natuke ja harva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles