Osa ELi riike alustas alla 12-aastaste vaktsineerimist

Copy
Laste vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv.
Laste vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kreeka ja käputäis teisi Euroopa Liidu riike alustas kolmapäeval viie- kuni 11-aastaste laste vaktsineerimist Covid-19 vastu, valmistudes samal ajal pühadeks ja omikrontüve levikuks.

Ateena lastehaiglas alustati noorukite pookimist loetud tunnid enne teadet, et ööpäevas suri 130 koroonahaiget ehk enim alates pandeemia algusest. Lastele anti kleeps ja vaba päev koolist.

Vaktsineerimisprogrammi laiendati noorematele lastele ka Itaalias, Hispaanias ja Ungaris.

Euroopa Ravimiamet (EMA) kiitis Pfizer/BioNTechi vaktsiini kasutamise viie- kuni 11-aastastel heaks läinud kuul.

Euroopas kaks kuud kestnud nakkuslaine hakkas detsembris raugema, kuid siis avastati omikrontüvi, mis on tuleviku ebakindlaks teinud. Teadlaste sõnul on omikron äärmiselt nakkav, kuid pole veel teada, kui ohtlik see on.

Haiguste ennetamise ja kontrolli Euroopa keskus teatas teisipäeval, et omikrontüvi peaks saama Euroopas valdavaks tuleva paari kuu jooksul. Valitsustel soovitati kaaluda reisipiirangute kehtestamist ja hoogustada vaktsineerimist ning tõhustusannuste manustamist.

Laste vaktsineerimine on kõigis EL-i riikides vabatahtlik ja nõuab vanemlikku luba.

Hispaania on seadnud laste pookimisele jõulude eel ambitsioonikad eesmärgid. Üle 12-aastastest elanikest on kaks annust saanud pea 90 protsenti elanikest.

Vaktsineerimisiga plaanivad sel nädalal langetada ka Poola, Portugal, Horvaatia ja Sloveenia.

Teised EL-i riigid lähenevad asjale ettevaatlikumalt. Saksamaal poogitakse lapsi piirkonniti, Holland ootab, kuni pühad lõppevad, ja Prantsusmaa on seadnud prioriteediks lapsed, kes kannatavad südame- ja hingamisprobleemide, ülekaalulisuse ja diabeedi käes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles