UURING Pfizeri ja Moderna vaktsiinide kaitse langeb vanematel inimestel neljandal kuul oluliselt (3)

PM Tervis
Copy
Covid-19 põdemise raskust dikteerib immuunsus. Pilt on illustratiivne.
Covid-19 põdemise raskust dikteerib immuunsus. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Pfizeri ja Moderna Covid-19 vaktsiinid on palju vähem tõhusad eakate inimeste deltatüvega nakatumise ärahoidmisel ja kaitse hakkab kiirelt langema neli kuud pärast viimast annust, leiti teadusajakirjas JAMA Network Open avaldatud uues uuringus.

Enam kui 14 000 Covid-positiivse üle 65-aastase mehe terviseandmete analüüsi kohaselt olid mRNA vaktsiinid enne deltatüve esimesel kuul pärast viimast süsti 95 protsendil juhtudest efektiivsed koroonaviirusnakkuse ärahoidmisel. Kaitse langes kolmandaks kuuks 88 protsendini, vahendab Forbes.

Juulist septembrini, mil USAs oli kõrge deltalevik, oli nakkusevastane kaitse langenud esimesel kuul pärast teist süsti 62 protsendini ja kolmandaks kuuks 58 protsendini.

Pärast kolmandat kuud langes vaktsiini efektiivsus deltalaine ajal kiires tempos. See oli neljandal kuul 38 protsenti ja viiendal kuni seitsmendal kuul pärast teise doosi saamist ligikaudu 20 protsenti.

Teadlaste sõnul võib kaitse vähenemine olla tingitud nii deltatüve suurenenud ülekanduvusest kui ka vaktsiini immuunkaitse vähenemisest aja jooksul.

Tulemused on kooskõlas teiste uuringutega, mis dokumenteerivad vaktsiini efektiivsuse vähenemist pärast täielikku vaktsineerimist kiirelt pärast neljandat kuud, ütlesid teadlased.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles