Teadlased leidsid, et bakterid võivad aidata koroonaviirusnakkust ennetada

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja ACE2 retseptorid. Illustratsioon.
Koroonaviirus ja ACE2 retseptorid. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Arizona ülikooli meditsiinikolledži teadlased leidsid, et bakterilüsaat OM-85 blokeeris SARS-CoV-2 infektsiooni, vähendades koroonaviiruse võimet seonduda kopsurakkude pinnal olevate ACE2 retseptoritega.

Teadlaste meeskond leidis, et Euroopas hingamisteede infektsioonide raviks kasutatav bakteriekstraktide kombinatsioon võib omada potentsiaali SARS-CoV-2 viirusega nakatumise vältimiseks või kergema haiguspildi tekkeks.

Ajakirjas Journal of Allergy and Clinical Immunology avaldatud uuring näitas, et OM-85 nime all tuntud bakteriekstraktide spetsiifiline kombinatsioon pidurdas SARS-CoV-2 infektsiooni rakukultuurides, vähendades viiruse võimet kinnituda kopsurakkudele. OM-85 on bakteriaalne lüsaat ehk bakterite rakuseintest eraldatud molekulide kombinatsioon. 

«Praegused infektsioonide ennetamise strateegiad põhinevad vaktsiinidel, mis käivitavad meie immuunsüsteemi peamiselt antikehade tootmisega. Antikehad kinnituvad viiruse spetsiifilisele osale, mis toimib võtmena ja takistab selle seondumist kopsuraku retseptoriga, mis on nagu lukk kopsuraku välisküljel. See uuring on ainulaadne, kuna see on esimene kord, kui teadlased on luubi alla võtnud bakteriekstrakti retseptori – luku – ja on näidanud, et see kaitseb elusviirusega nakatumise eest. Me sisuliselt eemaldame luku rakuseinast, nii et viirusevõtmega pole millegi külge kinnituda,» selgitas vanemautor dr Donata Vercelli, UArizona meditsiinikolledži raku- ja molekulaarmeditsiini professor ja BIO5 instituudi geneetikaprofessor Medical Xpressis.

Kui SARS-CoV-2 siseneb kopsudesse, seondub see kopsurakkude välismembraanidel retseptoritega, sealhulgas angiotensiini konverteeriva ensüümi retseptoriga, mida tuntakse ACE2 nime all.

Kui pandeemia algas, pöördusid Vercelli ja Vadim Pivniouk, raku- ja molekulaarmeditsiini osakonna dotsent koos teiste uurimisrühma liikmetega astma ennetamise uuringus kogutud andmete poole, mis võeti aluseks järgmises teadustöös — uurimaks, kas ravi OM-85-ga mõjutab ACE2 retseptorit ja ensüümi ka Covid-19 nakatumise kontekstis.

Vercelli tegi koostööd dr Janko Nikolich-Žugichi, professori ja immunobioloogia osakonna juhataja ja BIO5 liikme ning teaduri Jennifer Uhrlaubiga ning leidis, et rakkude eeltöötlemine OM-85-ga hoidis ära SARS-CoV-2-ga nakatumise. Leiti, et OM-85 võime viirusnakkust ära hoida sõltub selle võimest vähendada ACE2 retseptorite avaldumist.

«ACE2 on kriitiline osa, mis skaalat kallutab,» ütles Vercelli, kes töötab ka astma ja hingamisteede haiguste uurimiskeskuse molekulaarse genoomika osakonna direktorina. «Ilma selle esialgse kinnituseta – võti, mis ei sobi lukku – on kogu nakkusprotsess rööbastelt välja jooksnud ja blokeeritud.»

Mehhanism, mille abil OM-85 viirusnakkust ennetab, erineb vaktsiinide või antikeharavi omast, mis keskendub viirusvalgule. Retseptori sihikule võtmisega võib OM-85 sulgeda «ukse», mis võimaldab koroonaviirusel rakke nakatada ja mis võib muuta selle tõhusaks kõigi variantide vastu, mis nakatavad rakke ACE2 retseptori kaudu.

Uuringud on aga algusjärgus. «Seda tüüpi algsed uuringud nõuavad, et kontrolliksime, kas kõnealune potentsiaalne ennetav ravi võib blokeerida elusviirusega nakatumise,» ütles Nikolich-Žugich.

«Meie idee on kasutada bakteriaalset lüsaati immuunsüsteemi treenimiseks, et kaitsta meid viiruste eest, samal viisil kui need, kes puutuvad regulaarselt kokku põllumajandusloomadega, on kaitstud paljude bakterite ja muude mikroobide eest,» avaldas Vercelli lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles