ELi liidrid rõhutavad vaktsineerimise tähtsust võitluses omikroniga

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa Liidu liidrid rõhutasid neljapäeval vaktsineerimise ja tõhustusdooside hädavajadust kiiresti leviva koroonaviiruse omikronvariandi ohjeldamisel.

ELi tippkohumisel osalejad toonitasid, kui tähtis on teha teadusel põhinevaid koordineeritud pingutusi, ja panid pahaks Itaalia omapäi tegutsemist.

Juba ühepäevase kohtumise algul vastu võetud ühisavalduses öeldakse, et alles kolme nädala eest Lõuna-Aafrikas tuvastatud omikrontüvi sunnib Euroopat kiireid otsuseid langetama.

Omikrontüve kiire leviku tõttu ärevaks muutunud olukorras lubati Brüsseli tippkohtumisele ainult need presidendid ja peaministrid, väiksematest ametnikest rääkimata, kel oli vaktsineeritusest sõltumata ette näidata negatiivne PCR-test.

«Kõigi vaktsineerimine ja tõhustusdooside jagamine on otsustava tähtsusega,» ütlesid liidrid ühisavalduses.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) hoiatas aga, et omikrontüve suure jõudluse tõttu kahekordistub nakatunute arv iga kahe päevaga, mistõttu on ELi riikides valitseva vaktsineerimislõhe likvideerimisega hiljaks jäädud.

Mitu riiki, nagu Itaalia, Iirimaa, Portugal ja Kreeka, on juba teatanud, et kõigil ELi riikidest saabujail tuleb teha sisenedes koroonatest.

See annab hoobi ELi koroonatõendile, millega vaktsineeritud inimesed on seni ilma testideta riikidesse pääsenud. Euroopa Komisjon heitis Itaaliale ette, et too ei hoiatanud täiendavast piirangust 48 tundi varem, nagu reeglid ette näevad.

Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis avaldas lootust, et testimiskohustus piirdub jõuludega, et võimalikult paljud inimesed jõuaksid lisadoosi saada. Õigeusklikus Kreekas kestavad jõulud 7. jaanuarini.

«Me jookseme ajaga võidu,» ütles Mitsotakis.

Prantsusmaa teatas aja võitmiseks neljapäeval, et keelab ära turismireisid Suurbritanniast ning karmistab testimisnõudeid Prantsusmaa ja teiste ELi riikide kodanikele.

Suurbritannia on Euroopas omikronnakkuste epitsenter.

Omikronvariant levib aga kiiresti ka Norras ja mitmes ELi riigis, nagu Taani, Prantsusmaa, Saksamaa ja Belgia.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles kolmapäeval, et prognooside põhjal on omikron juba jaanuari alguseks Euroopas dominantne Covid-19 tüvi.

Ehkki ELi riigid on vaktsineerimise tempolt maailmas esirinnas, ei ole vaktsineeritus liikmesriikides sugugi võrdne. Üheksas ELi riigis on vaktsineerituse protsent alla 60.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles