ME SAAME HAKKAMA ⟩ Kui närv läheb mustaks...

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Mõni teema võib rõõmsa jõuluaja koos lähedaste inimestega muuta suureks sõnasõjaks.
Mõni teema võib rõõmsa jõuluaja koos lähedaste inimestega muuta suureks sõnasõjaks. Foto: Shutterstock

Iga natuke suurema pere-või seltskondliku ürituse järel tabab paljusid valus äratundmine, et jälle sai öeldud asju, mida poleks pidanud. Närvi mindud ja seda vahel väljagi elatud olukorras, kus tegelikult juba ette teadsid, et miski sellest paremaks ei muutu.

Kuna ei jõulude ega muulgi ajal pole meil võimalik ainult otsatult meeldivaid emotsioone saada, on kasuks oskus võimalikke keerulisi olukordi mitte ainult ette näha, vaid neid enne eskaleerumist ka kiirelt lõpetada.

Suurt osa närve annab jõulukogemiste ajal säästa, kui rakendada teada-tuntud igapäevast suhtlemisoskust nimega «aeg maha». Teate küll, kuidas see umbes käib: kui tunned, et arusaamatuse ajal hakkavad pulsi- ja vererõhu näidud ülespoole liikuma (loe: keha hakkab võitluseks valmistuma), siis lõpetad olukorra ja astud kõrvale.

Seltskondlike ürituste ajal on seda tegelikult oluliselt lihtsam rakendada kui koduses elus. Kui kallis kaasa või laps räägib midagi talle tähtsat, mis sinul meele mustaks teeb, ja sa ütled, et ei soovi sellest teemast rääkida, võib lähedane sellisest korduvast käitumisest saada sõnumi: ma pole piisavalt oluline, minu mõtted ja mured ei lähe korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles