USA koroonapatsientide seas tõstis pead teine eluohtlik haigus (1)

PM Tervis
Copy
Must seen võib levida silmadesse ja tuua kaasa nägemise ähmastumise. Nina võib värvuda mustaks.
Must seen võib levida silmadesse ja tuua kaasa nägemise ähmastumise. Nina võib värvuda mustaks. Foto: Shutterstock

Nähtus tuvastati esmakordselt Indias selle aasta alguses: patsiendid, kellel on Covid-19 või kes on sellest paranemas, haigestuvad seejärel mõnikord surmavasse seeninfektsiooni, mida nimetatakse mukormükoosiks – tuntud ka kui «must seen».

Nüüd teatas USA haiguste kontrolli ja tõrje keskus (CDC), et USAs on tabanud mõnel puhul Covidi patsiente sama haigus.

«17.–24. septembril 2021 teavitasid kolm arsti sõltumatult Arkansase tervishoiuministeeriumile mitmest mukormükoosiga patsiendist pärast hiljutist Covid-19 diagnoosi,» teatasid CDC teadlased.

Haigusseisundit põhjustavad mitmesugused looduslikult esinevad seened, mis on tavaliselt kahjutud, kuid võivad vallandada haiguse inimestel, kelle immuunsüsteemi ressursid on haiguse, sealhulgas Covid-19 tõttu ammendunud.

India tervishoiu- ja perehoolekandeministeeriumi mais avaldatud avalduses selgitasid sealsed eksperdid, et «inimesed saavad mukormükoosi kokkupuutel keskkonnas (mulla või lagunevate lehtedega) olevate seente eostega. See võib tekkida ka nahal pärast seda, kui seen siseneb nahka lõike, kriimustuse, põletuse või muu nahatrauma kaudu.

«Mukormükoos hakkab avalduma nahainfektsioonina meie otsaesise, nina, põsesarnade taga ning silmade ja hammaste vahel asuvates õhutaskutes,» lisas India agentuur. «Seejärel levib see silmadesse, kopsudesse ja võib jõuda isegi ajju. See toob kaasa nina mustaks muutumise või värvimuutuse, nägemise ähmastumise või kahelinägemise, valu rinnus, hingamisraskusi ja veriköha.»

Kui haigus on välja kujunenud, on seda raske ravida. India eksperdid selgitasid, et ravi hõlmab kõigi surnud ja nakatunud kudede kirurgilist eemaldamist. Mõnel patsiendil võib see põhjustada ülemise lõualuu või mõnikord isegi silma kaotust. Ravi võib hõlmata ka 4-6-nädalast intravenoosset seenevastast ravi. Kuna see mõjutab erinevaid kehaosi, vajab ravi mikrobioloogide, sisehaiguste, neuroloogide, kõrva-nina-kurguarstide, silmaarstide, hambaarstide, kirurgide meeskonda.

USA haiguste konrtolli ja tõrje keskuse ajakirja Morbidity and Mortality Weekly Report 17. detsembri numbris teatasid epidemioloogi dr Jeremy Goldi juhitud teadlased, et tuvastasid 10 laboris kinnitatud musta seenhaiguse juhtumit patsientidel, keda raviti kuues Arkansase haiglas ajavahemikus 12. juulist kuni 28. septembrini 2021. Kümnest patsiendist üheksa elas osariigis, kõik olid valgenahalised, seitse olid mehed ja patsientide keskmine vanus oli 57 aastat.

Teadlased märkisid, et kõigil oli viimase kahe kuu jooksul positiivne Covid-test ja kümnest patsiendist kaheksal oli diabeet – veel üks riskitegur mukormükoosi tekkeks.

Paljud juhtumid olid rasked – neljal patsiendil esines haigus, mis oli levinud ninna ja suhu, kusjuures kolmel patsiendil oli kahjustatud ka aju. Kahel juhul ründas haigus kopse ja ühel juhul seedetrakti, teatas Goldi meeskond.

Ükski patsient ei olnud koroonaviiruse vastu vaktsineeritud.

Lisaks mukormükoosiga võitlemisele esines kaheksal patsiendil nii tõsine Covidi juhtum, et nad vajasid hingamiseks kas täiendavat hapnikku või mehaanilist ventilatsiooni, ütlesid teadlased.

Enamik patsiente ei elanud oma katsumusi üle: «Viis patsienti said kirurgilist ravi mukormükoosiga kahjustatud koe eemaldamiseks,» ütlesid teadlased, ja «kuus patsiendist kümnest suri haiglaravi ajal või ühe nädala jooksul pärast väljakirjutamist.»

Meeskond märkis, et musta seene juhtude puhang Arkansases langes kokku kesksuvise üleriigilise Covid-19 juhtumite tõusuga, mille põhjuseks oli delta variandi ilmnemine ja levik.

Covid-19 puudumisel on mukormükoos Arkansases või teistes osariikides äärmiselt haruldane. Kuid suvise puhangu põhjal edastas Arkansase tervishoiuministeerium 11. oktoobril 2021 üleriigilise üleskutse infektsioonide ennetajatele Covid-19-ga seotud mukormükoosi juhtude osas, ütlesid teadlased.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles