AVASTUS Haides on surmarelv koroonaviiruste vastu (1)

PM Tervis
Copy
Haid. Pilt on illustreeriv
Haid. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ajakirjas Nature Communications avaldatud uues uuringus väidavad teadlased, et nad on avastanud, et haidele ainuomane valk suudab neutraliseerida koroonaviirused.

«Need väikesed antikehataolised valgud võivad sattuda «nurgatagustesse», kuhu inimese antikehad ei pääse,» ütles Wisconsini-Madisoni ülikooli patoloog ja uue uuringu kaasautor Aaron LeBeau avalduses. «Need võivad moodustada väga ainulaadseid kujundeid. See võimaldab neil (koroonaviiruse) valkudes ära tunda struktuure, mida meie inimese antikehad ei suuda.»

Valke, mida nimetatakse VNAR-ideks, toodab hai immuunsüsteem loomulikult. Need on inimese antikehadest umbes kümme korda väiksemad.

LeBeau ja tema meeskond testisid haide VNAR antikehade funktsiooni SARS-CoV-2 variantidel. Miljarditest VNARidest leidsid nad kolm, mis olid eriti tõhusad viiruse inimrakkude nakatamise peatamiseks.

Eelkõige üks versioon, mida nimetatakse 3B4ks, on võimeline kinnituma viiruse ogavalgule, mida viirus kasutab rakku pääsemiseks. See tähendas, et 3B4 suutis laboris väga edukalt neutraliseerida ka teisi koroonaviirusi, sealhulgas SARS-CoV-1 ja MERS-viiruse, samuti WIV1-CoV (mis on nahkhiirtele endeemiline, kuid võib nakatada ka inimese rakke).

VNARe pole veel inimestel testitud ja on ebatõenäoline, et kliinilised uuringud jõuavad õigeks ajaks lõpule, et teha VNARid kättesaadavaks, et võidelda praeguse Covid pandeemiaga. Autorid rõhutasid, et VNARd saab muuta vahendiks tulevaste koroonaviiruse puhangute vastu võitlemiseks. Hai VNARSi kokteili valmistamine ja kasutamine varase ravina võib olla üsna lihtne ja taskukohane, eriti kui vaktsiin pole saadaval.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles