Londonist Tõrva kolinud joogatreener: vesi leevendab nii vaimset kui füüsilist pinget

PM Tervis
Copy
Jooga Tõrvas Vanamõisa järve kaldal.
Jooga Tõrvas Vanamõisa järve kaldal. Foto: Erakogu

Londonis 13 aastat elanud ja töötanud joogatreener Triin Pärn naasis Eestisse ja kolis elama Mulgimaale, Tõrva. Tänu joogale oskab naine kuulata ja usaldada südamehäält ning just see teda koju tagasi tõigi. Lisaks ajaloolise kuurortlinna kaunitele järvedele ja metsadele kõnetas teda võimalus rakendada vee väge ka joogapraktikas.

«Puhta vee tarbimine hoiab meie keha ja meele vitaalse ja elujõulisena,» ütleb Pärn.

Vesi mõjub meelele rahustavalt, aidates toime tulla stressi ja pingega, viies mõtted mujale ja aidates keskenduda. «Vesi toob meis esile mängulisuse ja äratab loovuse,» räägib joogaõpetaja. 

«Vee element on jooga teoorias seotud meie puusadega, mis hõlmab meie teist energiakeskust ja füüsilisel tasandil puusade ja alakõhu piirkonda, emotsionaalsel tasandil on seotud meie suhetega ja suhtumisega iseendasse ja ümbritsevasse,» lisab Pärn. «Kasutan alati võimalust, et vee lähedal joogat harrastada.» 
Vees harjutamine on ka hea suurema kehakaalu korral. «Vees olemine võib keha tugevdada, lõdvestada, aga ka valu leevendada,» räägib joogaõpetaja. Ta lisab, et veeprotseduuridest võib abi olla ka vigastuste korral, aidates kehal kiiremini taastuda.

Vees harjutuste tegemine aitab kaasa kaalulangetamisele. «Kuna vesi osutab meie kehale liigutades vastupanu, siis peavad lihased ekstra koormusel töötama.»

Joogatreener jagab vee tunnetamiseks juhtnööre, mida igaüks saab ise proovida:

  • Vette minnes sule korraks silmad ja tunneta vee puudutust oma nahal. Kuidas see tundub, on vesi soe või jahe? Lihtsalt ole sellele kogemusele avatud.
  • Suuna tähelepanu hingamisele. Miks mitte proovida ujjai ehk merekohina hingamist. See hingamine kõlab kui mühisev või kohisev hingamine. Et seda katsetada, siis kujuta ette, et püüad aurustada peeglit enda ees, tee seda paar korda läbi suu ja siis proovi seda sama korrata läbi nina hingates. Seda tehes tunneta soojust kurgus. Lase hingamisel olla aeglane ja ühtlane. Ujjai hingamine rahustab ja aitab kaasa keskendumisele.
  • Järgmiseks tee kohapeal kätega ujumisliigutusi. Proovi koha peal kõndida. See on hea viis end soojendada ja veega tuttavaks saada. Katseta vees tasakaalu, tõustes mõned korrad päkkadele. Siis aga katseta ühel jalal seismist. Tee mõlema jalaga.
  • Võid käed pikalt üles sirutada. Hoia kaks jalga kindlalt maas ja katseta keha pöördeid ja venitusi küljelt küljele. Venitusteks oleks hea, kui on millelegi toetuda.
  • Lõdvestuseks lase oma kehal kaalutuna püsida vee peal. Hinga pikalt, aeglaselt ja sügavalt. Täna ennast.

Suvel valminud Tõrva Veemõnula andis treenerile ka ühe lennuka idee: viia joogatunnid uutele kõrgustele. Selle terrassil praktiseeritakse keset mände ja linnulaulu ning ollakse lähemal päikesesärale. «Looduse keskel teadlikult hingates ja liikudes tekib vabadusetunne, kaovad muremõtted ja kehast hakkavad lahustuma pingekolded,» ütleb Pärn. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles