EL piirab vaktsineerimistõendi kehtivust (19)

Copy
Vaktsineerimispass.
Vaktsineerimispass. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa Liit kavatseb piirata ELi vaktsineerimistõendi kehtivust üheksa kuuga, et julgustada inimesi tegema tõhustusdoose.

Euroopa Komisjon kinnitas avalduses, et võttis vastu vaktsineerimistõendite siduva üheksakuulise kehtivusperioodi (täpselt 270 päeva) ELi-siseseks reisimiseks. Reegel peaks jõustuma 1. veebruaril.

Meedet, mille jõustumiseks on vaja kõigi ELi liikmesriikide nõusolekut, soovitakse kehtestada ajal, mil EL püüab kiiresti leviva omikrontüve tõttu julgustada inimesi tegema tõhustusdoose.

Mitmed ELi liikmesriigid olid juba eraldi andnud teada meetmetest, mille kohaselt ei peeta ilma tõhustusdoosita inimest enam täielikult vaktsineerituks.

Prantsusmaa teatas, et kõigil täiskasvanuil, kelle teine kaitsesüst tehti üle kuue kuu tagasi, lõpeb tervisepassi kehtivus 15. jaanuarist, kui nad ei tee kolmandat kaitsesüsti. Prantsusmaa tervisepass kuulub ELi Covid-19 tõendite süsteemi.

Seitse teist ELi liikmesriiki, Portugal, Iirimaa, Küpros, Läti, Itaalia, Kreeka ja Austria, võtsid samuti kasutusele erimeetmed, mille kohaselt peavad ka vaktsineeritud ELi reisijad tegema enne reisile asumist viirusetesti, või minema saabumisel karantiini.

ELi uue reegli eesmärgiks on kooskõlastada koroonatõendi heakskiitmine kogu ELis, muutes iga kaitsesüsti kehtivuse üheksa kuu pikkuseks.

ELi õigusvolinik Didier Reynders ütles, et Euroopa Liit peab kohanema muutuvate olude ja uue infoga. Ta hoiatas, et «ühepoolsed meetmed liikmesriikides tooks meid tagasi ebakindluse ja lõhestatuse juurde» enne juulis kehtestatud koroonatõendit, mil ELi siseseks reisimiseks oli vaja teste ja karantiini.

«Nüüd saavad liikmesriigid tagada, et toimub sujuv tõhustusdoosidega vaktsineerimine, et kaitsta meie tervist ja tagada ohutu reisimine,» ütles ta.

ELi Covid tõend on muutunud ELis ja mitmetes mitte ELi liikmesriikides standardiks, mis näitab, et selle omanikul on viiruse suhtes immuunsus, tõendil on ära toodud inimese vaktsineerimise staatus.

Lisaks kasutavad ELi Covid tõendit ka mitmed liikmesriigid riigisiseselt, et lubada inimesi restoranidesse, meelelahutusasutustesse ja spordisündmustele.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles