Apteekri soovitused külmetuse esmaseks raviks

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Nohu, kinnine nina, kurguvalu ja köha võivad märksõnadena tervise juures tekitada nüüdisajal rohkem ärevust. COVID-19 mõjutab inimesi erinevalt. Enamiku haigusnähud jäävad kergeks kuni mõõdukaks ja sageli ei olegi lihtne eristada viimast klassikalisest külmetushaigusest. Proviisor Izabelle Adamson vastab külmetushooajal kimbutavatele küsimustele.

Mis on külmetuse ennetamise juures kõige tähtsam?

Enda kaitsmine, sest külmetus on eelkõige viiruste põhjustatud. Selleks tuleb pesta hoolikalt käsi; vältida mustade kätega näopiirkonna puudutamist; hoida avalikes kohtades, ka ühistranspordis, teiste inimestega distantsi; ja kanda maski, sest need ettevaatusabinõud aitavad eemal hoida ka kõik muud haigused - mitte ainult koroonat.

Kuidas saame oma immuunsust toetada?

Kõige olulisem on sügis-talvisel hooajal õige toitumine; mõõdukas füüsiline aktiivsus; piisav uni; ning alkoholi ja tubaka vältimine. Lisaks soovitan limaskestadele kaitsvat kihti loovaid tooteid nagu ninapihustid (Agovirax või Humer Stop Virus ninaspreid) ning kurgupastillid (Medistus Antivirus). Viimased loovad meie hingamisteedele kaitsekihi, et viirused vähem edukalt kinnituda ja paljuneda saaksid. Immuunsust aitavad toetada ka vitamiinid.

Millised vitamiine soovitad eestlastele sügis-talvisel hooajal?

Eesti inimese jaoks on kõige tähtsam D-vitamiin. Mitmed uuringud näitavad, et D-vitamiin on immuunsuse jaoks ääretult oluline ja selle defitsiidi all kannatavad inimesed on viirushaigustele vastuvõtlikumad. Lisaks on märkimisväärsed C-vitamiin ja Zn-vitamiin. C-vitamiin on tugev antioksüdant ning tsink aitab kaasa paljude immuunvastuses osalevate rakkude moodustamisele.

Millised looduslikud preparaadid tugevdavad meie immuunsust?

Ingver, punane päevakübar, küüslauk ja must leeder. Siinkohal aitavad tervist hoida ka probiootikumid, mis toetavad seedetrakti mikrofloorat ning seeläbi suurendavad organismi vastupanuvõimet haigustekitajatele. Soovitan apteekidest küsida komplekspreparaate, kus on kõik immuunsuse jaoks vajalik kokku pandud.

Mida teha, kui külmetushaigus jõudis minuni?

Jää puhkerežiimile ja väldi kontakte teiste inimestega. Paratamatus on, et kõik tahavad käia tööl ja koolis edasi, aga faasis, kus organism on juba nõrk, tuleb igasugune koormus ainult kahjuks.

Kuidas valida õiget ravimit?

Iseenesest on külmetus isemööduv, kuid sümpotomite leevendamisega vähendame haiguse kestvust ja parandame üldist enesetunnet. Vastavalt enesetundele tuleks ka ravivahendid valida.

Külmetusevastaseid kuumi pulberjooke (rahvakeeli gripiteed), mida rohkelt reklaamitakse, ma üldiselt ei soovita, kuna need sisaldavad mitut erinevat raviainet üpriski suures koguses korraga koos. Inimestel avalduvad harva kõik sümptomid korraga ning selliste jookide tarbimine tagab paratamatult organismile ebavajalike raviainete tarbimise ning tihti ületatakse päevaseid normdoose. Samuti pole nendel jookidel kohta haiguse ennetamisel - tegu on kindlaid sümptomeid leevendavate raviainetega.

Mis on ravimite doseerimise puhul esmatähtis?

Meeles tuleb pidada, et täiskasvanute ja laste ravimid ning doosid on erinevad, seega täiskasvanule külmetuse sümptomite raviks valitud tooted ei pruugi sobida lastele.

Copy
Tagasi üles