Teadlased selgitasid välja, milline maskikandmise moodus kaitseb poole paremini

PM Tervis
Copy
Maski kandmine. Pilt on illustratiivne.
Maski kandmine. Pilt on illustratiivne. Foto: Tomas Ragina, Shutterstock.

Uues uuringus kasutasid teadlased kahte tüüpi meditsiinilisi maske ja kolme tüüpi riidest maske, mis osteti veebist. Selgus, et parim on kahekordne kaitse, vahendab Medical News Today.

Meditsiiniliste maskide hulka kuulusid kolmekihiline ühekordne kaitsemask ja kolmekihiline ühekordselt kasutatav kirurgiline mask. Mõlemal meditsiinilisel maskil olid elastseid kõrva-aasad ja reguleeritavad metallist ninaklambrid.

Riidest maskid sisaldasid kas kahekihilist polüestri segu ja olid kõrva-aasadega, olid sajaprotsendisest puuvillast kolmekihilised kõrvasangade ja reguleeritava metallist ninaribaga või neljakihilised polüestri segust kõrva-aasade ja reguleeritava metallist ninaklambriga.

Lisaks inimestele kasutati uuringus ka mannekeene (hingamissimulaatoreid) ja aerosoolosakesi, mis hingamisel, rääkimisel ja köhimisel õhku lenduksid.

Ilma igasuguse modifikatsioonita meditsiinilised maskid blokeerisid umbes 42 protsenti väljahingatavatest aerosoolidest ja umbes 56 protsenti köhides lendunud aerosoolidest.

Uuringu käigus ilmnes, et kahekordne maskeerimine kolmekihilise riidemaski või meditsiinilise maskiga pakub parimat kaitset hingamisteedest lenduvate aerosoolide eest.

Kui koos kasutati riidest ja meditsiinilisi maske, püüdsid need kinni umbes 91 protsenti väljahingatavatest aerosoolidest ja umbes 85 protsenti köha teel lenduvatest aerosoolidest.

Lisavidinad või maski kohandamise viisid, mis aitavad selle äärtel liibuda paremini näo vastu, parandasid kaitset omakorda.

Uuring ilmus teadusajakirjas American Journal of Infection Control.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles