Pikema sõpruse päev: tervisekontrollis leiti 80% meestest probleeme

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tänu heategevuslikule kodanikualgatusele «Pikema sõpruse päev» on kolme aasta jooksul tervisekontrollis käinud juba üle 9000 mehe, kelle analüüsid näitavad jätkuvaid probleeme kõrge kolesterooli, madala testosterooni ja kehvade maksanäitajatega.

Kuna jätkuva koroonapandeemia üks järjekordne tipphetk sattus just novembrile, siis Eesti meditsiinipersonali säästmiseks oli ka tänavune kampaania tavalisest tagasihoidlikum. Kuu jooksul käis «Pikema sõpruse päeva» meditsiinipartnerite Synlabi, Medicumi, Qvalitase arstikeskuse ja Confido erameditsiinikeskustes tervisekontrollis ligi 1000 meest.

Synlabi laboriarsti, doktor Jüri Laasiku sõnul oli ca 80% meestel vähemalt ühe analüüsi tulemus normist väljas. Kõige enam on probleeme kolesteroolitasemega – 70% analüüsidest oli üldkolesterooli näitaja üle normi, mis on peamiseks südame-veresoonkonnahaiguste riskiks, ütles ta. 

«Mõnel üksikul on probleeme veresuhkru liialt kõrge tasemega, mis on otseselt diabeedi tekke risk, kuigi hea on tõdeda, et seda oli pigem vähe. Maksanäitaja oli 19% meestest normist kõrgem, mis võib olla otseselt seotud alkoholi ja ravimite tarbimisega ning ka märkamatult põetud hepatiitidega,» loetles Laasik.

Igal kümnendal mehel oli liiga madal meessuguhormooni testosterooni tase, mis võib olla tingitud liigsest kehakaalust, kuid samuti võib testosterooni madal tase soodustada kehakaalu tõusu ning vähendada seksuaalelu ja ka lihaste sportlikku sooritusvõimet. «Mis aga kõige olulisem, see võib olla meeste viljatuse üheks põhjuseks. Sellised tulemused ei rõõmusta, kuid kinnitavad, et aeg-ajalt tuleks verenäitajaid kontrollida,» lisas ta. 

11% meestel tuvastati tänavu kõrge eesnäärmevähi risk, mis vajab meestearsti või uroloogi vastuvõtule pöördumist ja uuringuid. Tänu varakult kõrvalekalde avastamisele, on neil võimalus enamikel juhtudel vähi teket ennetada.

Tervelt 89% meestest, kes PSA analüüsi tegi, sai vastuseks, et analüüsi järgi on neil eesnäärmevähi risk madal ja uuesti tuleb kontrollida seda nelja aasta pärast.

«Vereanalüüside tulemused sageli n-ö raputavad meest ja panevad elustiili muutma. Üldiselt minnakse esimese asjana trenni või räägitakse kodus naisega toitumine läbi. Aastatega on see suhtumine muutunud oluliselt positiivsemaks. Tajutakse järjest rohkem, et tuvastatud terviseprobleemid on ennetatavad,» märgib doktor Laasik.

Ettevõtja Rain Vääna algatusel esimest korda 2019. aastal toimunud «Pikema sõpruse päeva» missioon on kasvatada nende meeste hulka, kes peavad kord aastas oma tervise kontrollimist iseenesestmõistetavaks.

Algatuse eesmärk on tõsta Eesti meest kestmist eluiga, et mehed oleksid kauem terved ja reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad lastele ning vanaisad lastelastele.

Täpsem info «Pikema sõpruse päeva» kampaania kohta: pikemsoprus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles