Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

USA ravimiamet andis Pfizeri koroonatabletile kasutusloa

Copy
Pfizeri koroonaravim
Pfizeri koroonaravim Foto: Handout

USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) andis kolmapäeval loa Pfizeri koroonatableti kasutamiseks üle 12-aastastel riskirühmas inimestel.

«Tänase heakskiiduga tehakse kättesaadavaks esimene COVID-19 ravim, mis on tableti kujul, suukaudseks tarvitamiseks. See on võitluses ülemaailmse pandeemia vastu suur samm edasi,» ütles FDA teadlane Patrizia Cavazzoni.

Pfizeri koroonaravim Paxlovidi soovitatakse annustada kerge ja keskmise Covidiga neile, kel on suur risk raske haiguse tekkeks. Ravi tuleks alustada 3-5 päeva jooksul pärast sümptomite teket.

Põhitoimeaine PF-07321332 takistab viiruse paljunemiseks vajaliku ensüümi toimet, väikeses koguses ritonaviir aeglustab PF-07321332 lagundamist, mistõttu püsib ravim kauem organismis aktiivne.

Detsembri alguses sai FDA-lt kasutusloa Mercki koroonaravim molnupiravir. FDA nõuandev paneel soovitas Mercki ravimi kasutamist kõigile Covid-19 patsientidele, keda ohustab raske haigestumine. Sinna rühma kuulub tõenäoliselt kümneid miljoneid ameeriklasi, kes on vanemaealised või kellel on kaasuvaid haigusi nagu diabeet, südametõved või ülekaalulisus.

Tagasi üles