Selgus üllatav dementsuse riskitegur

PM Tervis
Copy
Veritsus hambaid pestes on üks parodontiidi tunnus.
Veritsus hambaid pestes on üks parodontiidi tunnus. Foto: Shutterstock

USAs on viiel miljonil üle 65-aastasel elanikul diagnoositud dementsus. Mitmes vaatlusuuringus on leitud seos hammaste kaotuse ja dementsuse kujunemise riski vahel, kirjutab Eesti arstide liidu ajaleht.

USA teadlaste korraldatud rahvusvahelistes andmebaasides refereeritud publikatsioonide metaanalüüsis vaadeldi seoseid hammaste kaotuse ja funktsionaalse vaimse võimekuse häirete ning dementsuse kujunemise vahel. Kokku analüüsiti 34 074 vaatlusaluse andmeid, neist 4698 juhul oli diagnoositud kognitiivsed häired või dementsus.

Andmete analüüsil ilmnes, et isikutel, kes olid kaotanud hambaid, oli 1,5 korda suurem kognitiivsete häirete ning 1,28 korda suurem dementsuse kujunemise risk. Sealjuures suurendas iga järgmise hamba kaotus kognitiivsete häirete riski 1,4 protsenti ning dementsuse riski 1,1 protsendi võrra.

Hammaste kaotuse ja kognitiivse allakäigu seoses ei ole selgust. Oletatakse, et hammaste kaotuse korral ei suuda inimene toitu adekvaatselt mäluda ega kõiki vajalikke toitaineid omastada.

Hammaste kaotus on seotud periodondi põletikuliste haigustega ja on leitud, et Porphuromonas gingivilis’e sugukonna mikroobid põhjustavad põletikku ka ajus ning soodustavad seal beeta-amüloidi ladestumist, osaledes seega kognitiivsete häirete tekke patogeneesis.

Uuring lisab täiendava kinnituse suuhügieeni tähtsusest ka inimese vaimse tervise säilitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles