Teadlased avastasid, mis päästab suitsetamise loobumise järel kaalutõusust

PM Tervis
Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

Paljudel juhtudel ei loobuta suitsetamisest kartuses, et sellega kaasneb kehakaalu suurenemine. Mõne uuringu andmeil suureneb suitsetamisest loobumise järel kehakaal 6–12 kuu jooksul keskmiselt 4,5 kilo. Kindlaid andmeid suitsetamisest loobumise järgses kehakaalu tõusus senini ei ole, kirjutab Eesti arstide liidu ajaleht.

Iisraeli Weizmanni Teadusinstituudis korraldatud eksperimentaalsed uuringud kinnitasid suitsetamise ja sellest loobumisega seotud soole mikrobioomi muutuste osa katseloomade kehakaalu muutuste regulatsioonis. Tubakasuitsule eksponeeritud hiirte kehakaal ei suurenenud vaatamata rasva- ja süsivesikuterikkale dieedile, tubakasuitsu mõju lakkamisel aga kasvas nende katseloomade kehakaal kiiresti.

Tubakasuitsust mitte mõjutatud hiirte kehakaal ei suurenenud energiarikka dieedi mõjul pärast neile «suitsetavate» hiirte mikrobioomi transplanteerimist. «Suitsetamisest loobunud» hiirte kehakaal energiarikka dieedi mõjul enam ei suurenenud, kui neile manustati laiatoimelist antibiootikumi, mis oletatavasti mõjutas soole mikrobioomi. Samuti ei suurenenud kehakaal energiarikka toidu mõjul tubakasuitsule eksponeerimata hiirtel pärast antibiootikumidega mõjutatud hiirte mikrobioomi ülekannet.

Analüüsides soolemikroobide elutegevuse produkte «suitsetavatel» ja sellest loobunud hiirtel leidsid uurijad kaks bioaktiivset molekuli, mis mõjutasid katseloomade kehakaalu. Ühe neist – dimetüülglütsiini (DMG) – manustamise järel hakkas antibiootikumidega mõjutatud hiirte kehakaal tõusma, teise – atsetüülglütsiini (ACG) – mõjul «suitsetamisest» loobunud hiirte kehakaal ei suurenenud.

Uurijad jälgisid ka 96 füüsiliselt tervel suitsetajal ja sellest loobunud vabatahtlikul mikrobioomi muutusi ning need osutusid sarnasteks katseloomadel leitutega. Uuringute tulemused kinnitavad, et soole mikrobioom mõjutab olulisel määral katseloomade ja ilmselt ka inimese kehakaalu, ning sellesuunalised uuringud võimaldavad leida uusi võimalusi ülekaaluliste ja rasvunud isikute tervise parandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles