Uuringutes ilmnes, kui tõsine on omikrontüve põhjustatud haigus võrreldes deltaga (2)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Kaks uut uuringut lisavad tõendeid, et omikrontüvi võib deltaga võrreldes põhjustada väiksema tõenäosusega rasket haigestumist ja haiglaravi vajadust.

Omikron on võrreldes deltatüvega seotud Covid-19 haiglaravi riski vähenemisega kahe kolmandiku võrra, viitab üks uuring, mis avaldati Ühendkuningriigi Edinburghi ülikooli teadlaste töödokumendina. Uuring viidi läbi Šotimaal, vahendab CNN.

Teine uuring, mis postitati veebiserverisse medrxiv.org, viitab sellele, et omikroni infektsiooniga on inimestel 80 protsenti väiksem tõenäosus sattuda haiglasse kui delta infektsiooniga. Kuid kui patsient haiglasse viidi, oli Lõuna-Aafrika uuringu kohaselt haigus sama tõsine.

Mõlemad uuringud sisaldavad esialgseid andmeid ja neid pole veel eelretsenseeritud ega ajakirjas avaldatud.

Šotimaal läbi viidud uuring hõlmas andmeid 23 840 omikroni juhtumi ja 126 511 delta juhtumi kohta ajavahemikus 1. novembrist 19. detsembrini. Omikroni infektsiooniga patsientidest vajas haiglaravi 15 ja delta korral 856.

Topeltvaktsineeritud noorte haiglaravi vajaduse vähenemine kahe kolmandiku võrra deltaga võrreldes näitab, et omikron on rohkemate inimeste jaoks leebem, ütles Rosalind Franklini instituudi direktor ja professor James Naismith, kel ei ole seotust kummagi uuringuga.

«Kuigi riski vähenemine kahe kolmandiku võrra on märkimisväärne, võib omikron põhjustada rasket haigestumist ka vaktsineeritud inimestel. Seega, kui omikroni levik jätkab kahekordistumist iga paari päeva tagant, võib see tekitada topeltvaktsineeritud elanikkonna hulgas palju suurema haiglaravi vajaduse kui delta,» lisas ta.

Uurijad leidsid, et omikroni juhtude osakaal, mis esines tõenäoliselt uuesti nakatunud inimeste hulgas, oli enam kui 10 korda suurem võrreldes deltaga. Andmetest nähtus samuti, et kolmanda vaktsiiniannuse ehk revaktsineerimisega vähenes sümptomaatilise omikroni infektsiooni risk 57 protsendi võrra.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles