Eestis on intensiivravi vajanud noored vaktsineerimata rasedad

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Vaktsineerimine kaitseb raske haigestumise ja haiglaravivajaduse eest hästi ka rasedaid.
Vaktsineerimine kaitseb raske haigestumise ja haiglaravivajaduse eest hästi ka rasedaid. Foto: Elmo Riig/Sakala

Eestis ei ole ükski rase veel Covid-19 tagajärjel surnud, küll aga on vajatud nädalaid intensiivravi. Üliraskelt haigestunud on olnud ka noored, alla 30-aastased ja vaktsineerimata, nendib Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku naistearst Külli Erlang (pildil). Raseda tõsisel haigestumisel on mõju ka lootele, sestap on vaktsineeritus ülimalt oluline.

Ühendkuningriigis ja USAs on esimesest Covid-19 lainest alates teatatud rasedatest, kes on haigestumise tagajärjel surnud. «Eestis on olnud nii selle kui eelmise laine ajal rasedaid, kes on olnud Covid-19 tõttu üliraskelt haiged, vajanud nädalaid intensiivravi ning lõppkokkuvõttes õnneks tervenenud. Kaugematest mõjudest on veel vara rääkida,» tõdeb Erlang.

«Meie väga raskelt haigete rasedate hulgas on olnud ka väga noored – alla 30-aastased naised. Mõni lisanduv riskifaktor ja sellest piisab, et jääks raskelt haigeks.»

Risk suureneb raseduse kasvades

Covid-19 sümptomid ei erine naistearsti sõnul rasedatel üldiselt tavapärastest. Raskema haigestumise risk on suurem aga kaasuvate haiguste ja ülekaalulisuse puhul, samuti vanematel kui 35-aastastel rasedatel. Uuringutes on nüüd ka ilmnenud, et ränga koroonaviirushaiguse risk kasvab kolmandas trimestris. «Rasedus on Covid-19 mõttes riskiseisund. Suur osa põeb üsna tavapäraselt, kergelt või mõõdukalt kodus ja tervistub suhteliselt kiiresti. Raskelt haigestudes on aga rasedal palju suurem tõenäosus vajada intensiivravi, juhitavat hingamist ja raseduse lõpetamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles