Teadlased avastasid, mida teeb omikron kopsurakkudes teisiti (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale Foto: Shutterstock

Omikrontüvi võib olla võrreldes koroonaviiruse teiste versioonidega kopsudes rakust rakku levimisel vähem tõhus, viitavad laborikatsed.

See võib aidata selgitada, miks varased andmed riikidest nagu Lõuna-Aafrika ja Inglismaa viitavad sellele, et tüvi põhjustab kergemat haigust, kirjutab Live Science. Kuigi omikron ei pruugi kopsurakkudesse tõhusalt tungida, kinnitas uus uuring, mis postitati andmebaasi bioRxiv, et variant väldib enamikku täielikult vaktsineeritud inimeste toodetud antikehadest.

Sarnaselt muudele uuringutele käsitles töörühm ka Pfizeri vaktsiini tõhustusannust, mis suurendas märkimisväärselt vaktsineeritud inimeste antikehade neutraliseerimisvõimet. «Kuigi me eeldame siiski, et immuunsus aja jooksul väheneb,» ütles vanemautor Ravindra Gupta, Cambridge'i terapeutilise immunoloogia ja nakkushaiguste instituudi kliinilise mikrobioloogia professor.

Uuring ei ole veel eelretsenseeritud ega teadusajakirjas avaldatud, kuid leiud vihjavad, et «omikroni mutatsioonid kujutavad endast kahe teraga mõõka: see suudab immuunsüsteemist paremini kõrvale hoida, kuid võib olla kaotanud osa võimest põhjustada raskeid haigusjuhte,» ütles Gupta. Sellegi poolest peavad teadlased kinnitama, et laborinõudes tehtud katsete tulemused on vastavuses inimpatsientide rakkudes toimuvaga ja et omikroni mutatsioonid mõjutavad nakkuse raskust.

Uurimaks, kuidas mutatsioonid võivad muuta viiruse interaktsiooni rakkudega, konstrueerisid teadlased sünteetilised viirused, mida nimetatakse pseudoviirusteks, mis kannavad omikroni piikvalku. Nad genereerisid ka pseudoviirused, millel oli delta piikvalk ja algse Wuhani viiruse oma.

Nad leidsid, et omikron ei sisenenud kopsurakkudesse sama tõhusalt kui delta ja sarnanes selle poolest rohkem hoopis Wuhani viirusega.

Delta edestas omikronit ka teises katses. Rakku sisenedes käivitasid delta-pseudoviirused rakkude sulandumise – nähtuse, mis kleebib naaberrakud kokku ja võimaldab viirusel nende vahel kiiresti levida. Teadlased märkisid oma raportis, et laialdast rakkude sulandumist kopsudes nähakse sageli raske Covid-19 kontekstis. Nende katsetes oli omikron rakkude sulandumise algatamisel vähem tõhus kui delta ja see näis takistavat viiruse võimet paljuneda kopsurakkudes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles