Esimene Eestis: Ida-Viru keskhaiglas alustab tööd maksahaiguste kabinet (1)

PM Tervis
Copy
Gastroenteroloog doktor Triin Remmel.
Gastroenteroloog doktor Triin Remmel. Foto: Ida-Viru keskhaigla

Ida-Viru keskhaiglas avatakse 2022. aasta jaanuaris maksahaiguste kabinet, kus hakkab patsiente vastu võtma gastroenteroloog doktor Triin Remmel.

Maksahaiguste esinemise sagedus maailmas ja ka Eestis on paraku tõusu teel. Kahjulikud harjumused, eelkõige alkohol, ebatervislik toitumine, väheliikuv eluviis, ülekaalulisus loovad maksahaiguste levikuks soodsa pinna. Rolli mängivad ka maksaviirused, mille puhul on kaasajal vägagi efektiivsed ravimid olemas. On veel hulk maksahaigusi, mille diagnostika on keerulisem ning nõuab visiiti gastroenteroloogi juurde.

Gastroenteroloogi vastuvõtule on oodatud eelkõige need patsiendid, kellel leitakse muutunud maksaanalüüsid ning ka varem maksahaiguse diagnoosi saanud patsiendid. Vastuvõtule suunavad perearstid või eriarstid, et selgitada välja muutunud analüüside põhjused.

Vastuvõtule on oodatud ka patsiendid, kelle maksas leitaks ultraheliuuringu käigus mingi haiguslik muutus, mida spetsialist peaks edasi uurima. «Maksahaiguste eripäraks on tihti see, et patsient isegi ei tunne, et tema maks ei ole terve. Enamikul juhtudel pöördub patsient pere- või eriarsti poole mingi teise murega, mille uuringu käigus jõutaksegi maksahäire avastamiseni,» ütleb doktor Remmel.

Mis põhjusega vastuvõtule pöörduda?

Doktor Remmel toob välja mõned sagedasemad põhjused, mis viivad inimesi maksakabinetti. Ootuspärane on see, et üks enim tuntud «vaenlasi», mis kahjustab tervist ja põhjustab maksahäireid, on alkohol.

«Vastuvõtule saavad pöörduda patsiendid, kellel on diagnoositud maksatsirroos –nende terviseseisundit peab gastroenteroloog hindama kaks korda aastas – ning maksa tervise seisundit kontrollida soovivad inimesed, kelle murekohaks on kauakestev alkoholi liigtarvitamine,» nendib ta.

Sarnaselt alkoholi kuritarvitamisega tekitab suurt muret ebatervislik toitumine. Kõrge suhkru- ja rasvasisaldusega söökide ja jookide liigtarvitamine põhjustab maksa rasvumist. Ida-Viru keskhaigla maksahaiguste kabinetis nõustatakse ka selle probleemiga patsiente ja koostatakse neile raviplaanid. Patsientidel on võimalik mõõta maksatihedust ja rasvasisaldust.

Eesti esimene maksakabinet asub Ahtmes ja vastuvõtud hakkavad esialgu toimuma reedeti kell 12.00–15.00.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles