Teadlased avastasid uue teguri, mis võib aidata raske Covid-19 eest kaitsta

PM Tervis
Copy
Nohu on üks viirushaiguse sümptomeid.
Nohu on üks viirushaiguse sümptomeid. Foto: Elmo Riig

Teadlased avastasid, et SARS-CoV-2 võib sattuda «hea mäluga» tapja T-rakkude sihikule, kuna selle ogavalgu üks osa sarnaneb leebeid külmetushaigusi põhjustanud hooajaliste koroonaviirustega.

Seni on enamik teadlasi keskendunud viiruse antikehadele, mis hoiavad ära esialgse nakatumise. Kuid kui viirus nakatab rakke, muutuvad selle kõrvaldamisel kriitiliseks mälu-T-rakud. Seetõttu otsustasid teadurid keskenduda T-rakkudele, mis põhjustavad rünnakut viiruste vastu, mida nad «mäletavad», vahendab Medical Xpress.

Uuriti Jaapanis levinud viiruste põdemise tagajärjel tekkinud HLA-A24 antigeeni serotüübiga isikuid. Immuunrakkude reaktsiooni vaadati HLA-A24 tüüpi inimestel, kes ei olnud SARS-CoV-2-ga nakatunud, et näha, kas neil on tapja T-rakke, mis reageerivad viiruse antigeenidele. Umbes 80 protsendil A24 tüüpi nakatumata tervetest doonoritest tekkis reaktsioon ühe peptiidi suhtes – järjestus, mis nimetati QYI epitoobiks. Teadlased avastasid, et A24 serotüübiga doonorite QYI-spetsiifilised T-rakud reageerisid nii leebete hooajaliste koroonaviiruste kui SARS-CoV-2 suhtes.

Uurimisrühm, mida juhib Shin-ichiro Fujii integreerivate meditsiiniteaduste keskusest RIKEN, nendib töös, et leiud võivad selgitada, miks mõnes populatsioonis on Covid-19 levik tagasihoidlikum.

Fujii sõnul ei ole töö tegelik eesmärk leida erinevusi elanikkonna vahel, vaid pigem leida viise, kuidas vältida inimeste haigusesse suremist. «Tõeline lootus,» ütleb ta, «on see, et suudame välja töötada vaktsiinid, mis võivad stimuleerida T-rakkude tugevat sihipärast reaktsiooni infektsiooni vastu.»

Uuring avaldati ajakirjas Communications Biology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles