Eksperdid arutlevad: kas omikroni levik muudab laste vaktsineerimise vajalikuks? (2)

PM Tervis
Copy
Laste vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv.
Laste vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Omikroni põhjustatud nakkused sagenevad kõikjal Euroopas ja sellega seoses hoogustub diskussioon 5–11-aastaste laste Covid-19 vastase vaktsineerimise teemal: osa vanematest tervitavad võimalust oma lapsi kaitsta, teised ei ole kasuteguris veendunud, kirjutab Financial Times.

Piirkondlikud arvamusküsitlused näitavad, et Taanis ja Hispaanias kavatseb 70 protsenti vanematest oma nooremaid lapsi vaktsineerida, kuid Saksamaal, Itaalias ja Hollandis vaid 40 protsenti. Vähem kui kolmandik prantsuse vanematest ütleb, et on valmis seda tegema.

Siiani ei ole vaktsineerimine lastele kohustuslik, kuid valitsused on võtnud noorte vaktsineerimise oluliseks eesmärgiks. Mõned riigid, sealhulgas Taani, Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia, soovitavad kõiki lapsi vaktsineerida, samas kui Ühendkuningriik soovitab vaktsineerida haavatavaid lapsi.

Ühise sõnumi puudumine tähendab, et Euroopal võib olla raskusi veenda vanemaid oma lapsi vaktsineerima, jättes mõne piirkonna ilma võimalusest võidelda Covidi viimase tõusu vastu.

Kuid erinevad riiklikud poliitikad peegeldavad teadlaste vahel kiiresti arenevat arutelu selle üle, kas lapsed saavad vaktsiinist piisavalt individuaalset kasu, et kaaluda üles väga harva esinevate kõrvaltoimete risk.

Mõned eksperdid, eriti Ühendkuningriigis, pole pidanud laste vaktsineerimist vajalikuks, sest lastel on kergemad Covidi sümptomid ja nad satuvad haiglasse harvem. Teised väidavad, et nad vajavad siiski kaitset, eriti kui viiruse levik on sama kiire kui praegu.

Kasuna võib aga veel käsitleda laste vaktsineerimisele järgnevat madalamat viiruse levikut kogu ühiskonnas, koolide avatuna hoidmise võimalust ja suuremat riskirühmade kaitstust.

Pediaater ja Oxfordi vaktsiinigrupi direktor Andrew Pollard ütles, et otsus, kas vaktsineerida 5–11-aastaseid lapsi, oli «peenelt tasakaalustatud», sest väga vähesed kannatasid raske haiguse all.

«Kui räägite 70-aastasest, on täiesti selge, et iga riik usub, et peaksime vaktsineerima vanemaid ja nüüd peaaegu kõiki täiskasvanuid nende suurenenud riski tõttu,» ütles ta.

Lapsi satub järjest rohkem haiglasse

EL-i ravimiamet kiitis novembris heaks BioNTechi/Pfizeri vaktsiini viie- kuni 11-aastastele lastele pärast mais heakskiitmist vanematele lastele. Sel kuul hakkasid saabuma väiksema annusega viaalid.

USA-s, mis on üks esimesi riike, kus vaktsineeritakse nooremaid lapsi, on kasutuselevõtt olnud loid ja osariigiti väga erinev. Umbes 6 miljonit ehk 22 protsenti viie- kuni 11-aastastest on alates novembri algusest saanud vähemalt ühe doosi.

Taanis, kus alustati vaktsineerimist umbes samal ajal, on saanud vähemalt ühe doosi 40,4 protsenti selles vanuserühmas.

Mõned rahvatervise ametnikud on kutsunud vanemaid üles tegutsema, sest osal lastest tekib siiski raske haigus ja kiiresti leviv omikrontüvi võib seega laialdasemalt kahju teha. 24. detsembril teatas New Yorgi osariik, et laste hospitaliseerimiste arv on New Yorgis, kus omikron on levinud, kahenädalase perioodi jooksul tõusnud 22-lt 109-le, ning kutsus vanemaid üles võtma kiireloomulisi meetmeid oma laste vaktsineerimiseks.

Eelmisel kuul ütles USA meditsiini peanõunik Anthony Fauci, et ta lootis, et vanemad tegutsevad kiiremini. «Mida nad ootavad? Nakkus on nüüd käes – kaitske oma lapsi,» ütles ta.

Prantsusmaal, kus alustati 22. detsembril viie- kuni 11-aastaste laste vaktsineerimist, väitis tervishoiuminister Olivier Véran, et lapsed saavad vaktsineerimisest individuaalselt kasu, eriti kuna riigis on nakatumiste arv enneolematult suurenenud. Küsimusele, kas ta laseks ka enda lapsi vaktsineerida, vastas ta: «Jah, kõhklemata ja nii kiiresti kui võimalik.»

«Eile õhtul oli Covid-19 tõttu haiglas 145 last ja intensiivravis 27 last,» ütles Veran. «On tõsi, et sellised tõsised juhtumid on väga-väga haruldased, kuid kui see juhtub teie lapsega, pole statistikal tähtsust.»

Prantsuse valitsust nõustav sõltumatute teadlaste rühm Haute Autorité de Santé (HAS) teatas sel kuul, et ajavahemikus 2020. aasta märtsist kuni käesoleva aasta detsembri keskpaigani oli 1399 last – 5,8 miljonist 5–11-aastasest prantsuse lapsest – haiglaravil. Intensiivravi vajas 238 juhtumit, esines kolm surmajuhtumit ja 350 multisüsteemse põletikulise sündroomi juhtu, mis on haruldane, kuid ohtlik tüsistus, mis mõjutab mõnda Covidisse haigestunud last.

Samuti on läbi vaadatud aruanded umbes 10 miljonist kuni 14-aastasest lapsest, kes olid seni kogu maailmas Covidi vastu vaktsineeritud, ja andmed on «rahustavad».

Laste vaktsineerimine vähendaks viiruse levikut oluliselt

HAS tuvastas Euroopa andmebaasidest umbes 30 tõsiste kõrvaltoimete teadet lastel, sealhulgas 12 müokardiidi juhtumit. USA-s, kus lastele on antud seitse miljonit annust, teatati kuni 10. detsembrini 14 müokardiidi juhtumist ning enamik neist raviti andmete kohaselt kiiresti välja.

Müokardiidi risk oli aga suurem, kui laps haigestus Covidiga, näitas HASi analüüs, seega oli laste vaktsineerimisest saadava riski ja kasu üldine tasakaal soodne, kui infektsiooni esinemissagedus kogukonnas oli mõõdukas kuni kõrge. Kui see oli madal, kaalus kõrvaltoimete risk üles kasu, eriti noorte poiste puhul.

Isegi kui ainult pooled lastest oleksid vaktsineeritud, vähendaks see HASi hinnangul Prantsusmaal selles vanuserühmas nakatumist kolme kuu jooksul 75 protsenti, mis aitaks koolidel avatuks jääda.

Olles lugenud HAS-i aruannet, ütles Lyoni lähedal elav insener Olivier Chappe, et kaldub oma kaheksa-aastase poja vaktsineerimise poole, kuna on juba lasknud oma 12-aastast tütart vaktsineerida.

«Oht, et mu lapsed haigestuvad või surevad Covid-19-sse, on väga väike, kuid me ei tea, millised on nende jaoks pikaajalise Covidi riskid,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles