Uuringus ilmnes, mis aitab hoida aju võimekana ka vanaduspäevil (1)

PM Tervis
Copy
Kognitiivset võimekust iseloomustavad näiteks taju, tähelepanu, mälu, mõtlemisprotsessid ja nende kiirus, samuti planeerimisvõime.
Kognitiivset võimekust iseloomustavad näiteks taju, tähelepanu, mälu, mõtlemisprotsessid ja nende kiirus, samuti planeerimisvõime. Foto: Shutterstock

Heast haridusest ja elukestvast õppest võib olla kasu ka vanaduspäevil. Šveitsi teadlaste uuringu esialgsete tulemuste järgi mandub akadeemilise taustaga inimese aju vananedes kohati aeglasemalt, vahendab Novaator.

Analüüs näitas, et uuringu seitsme aasta jooksul ilmutasid akadeemilise taustaga eakad märkimisväärselt vähem tüüpilisi aju taandarengu märke. Ühtlasi töötlesid akadeemilise taustaga inimesed infot kiiremini ja täpsemalt. Näiteks panid nad omavahel hõlpsamalt paari tähti, numbreid ja mustreid. Hotzi sõnul vähenes nende vaimse töö võime üleüldiselt vähem.

Varasemad tööd viitavad sellelegi, et mõttetöö kiirus sõltub aju närvivõrkude terviklikkusest. Kui närvivõrgud kahjustada saavad, aeglustub ka mõttetöö.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles