Varajase infarkti ohtu tüürib uus riskitegur (2)

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Kardioloog Margus Viigimaa armastab oma südame tervist hoida tennisemänguga.
Kardioloog Margus Viigimaa armastab oma südame tervist hoida tennisemänguga. Foto: Erakogu

Varase infarkti ­tekkes võib suurt rolli mängida südame-veresoonkonnahaiguste uudse ­riskitegurina alles viimasel ajal ennetusjuhis­tesse jõudnud lipoproteiin (a). «Iga inimene peaks teadma kindlasti oma veresuhkrut ja kolesterooli, aga ka lipoproteiin (a)d,» nendib Põhja-Eesti regionaalhaigla südametervise kabineti ülemarst ja kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa.

«See on uus teadmine,» sõnab Viigimaa. Lipoproteiin (a) on sõltumatu südame-veresoonkonnahaiguste riskitegur. «Halb kolesterool võib olla täiesti ­korras, aga lipoproteiin (a) tõusnud. Mul on olnud üsna mitu patsienti, kel on infarkt olnud päris ­noores eas – kolesteroolid on kõik korras, aga kui määrame lipoproteiin (a), siis selgub, et seal on suured probleemid.»

Lipoproteiin (a) ei muutu elu jooksul väga palju, aga see on Viigimaa sõnul suur ­trombi, lupjumise ja põletiku tekke riskitegur. «See sarnaneb oma struktuurilt natuke halva kolesterooliga, aga selle ründepunkt on rohkem trombi tekkele suunatud,» selgitab kardioloog. ­Kuna lipoproteiin (a) sisaldus elu jooksul oluliselt ei kõigu, piisab eluaegse olulise teadmise saamiseks selle ühekordsest määramisest. «Selle riski teadmine on väga tähtis,» tõdeb arst.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles