Teadlased leidsid viisi, kuidas takistada ninas koroonaviiruse paljunemist (5)

PM Tervis
Copy
Kolm kokkupuudet koroonaviiruse ogavalguga annavad laiapinnalise immuunsuse.
Kolm kokkupuudet koroonaviiruse ogavalguga annavad laiapinnalise immuunsuse. Foto: Shutterstock

Hongkongi ülikooli arstiteaduskonna mikrobioloogia osakonna ja nakkushaiguste riikliku pealabori teadlased on läbi viinud põhjaliku uuringu ninas tekkiva SARS-CoV-2 infektsiooni ennetamiseks ja viiruse leviku takistamiseks. Neil on nüüd välja pakkuda uus vaktsineerimisstrateegia.

​Uuring näitas, et lihasesse süstitava DNA vaktsiini (PD1-RBD-DNA) ja nina kaudu manustatava nõrgestatud gripiviiruse põhise elusvaktsiini (LAIV-HK68-RBD) kombinatsioon hoidsid kahes hiirmudelis ära SARS-CoV-2 nakkuse, vahendab Hongkongi ülikool. Hingamisteede kaudu saadud lokaalne vaktsiin lõi vastupanuvõimelise limaskesta, milles olid tõhusad neutraliseerivad antikehad ja gripiviiruse põhine kaitsesüst lõi kehas viirusvastased, peamiselt kopsudes resideerivad mälu CD8 T-rakud.

Tekkinud antikehad kaitsesid nii alfa, beeta kui delta tüve eest. Teadlaste sõnul pakuvad uuringutulemused kinnitust, et viiruse leviku ärahoidmiseks on vaja tekitada tugev immuunkaitse nina limaskestas.

Teadlased on alustanud nii DNA kui ka gripiviiruse põhise nina kaudu manustatava vaktsiini kliinilisi katseid inimestega. Nad nendivad, et Hongkongis asuva tootmistehase puudumise tõttu tekkis viivitus teadusliku avastuse ja kliiniliste uuringute alguse vahel.

Covid-19 pandeemia on praeguseks kaasa toonud üle 275 miljoni nakatumise. Vaktsiinid on osutunud väga tõhusaks surmajuhtumite ja raske haigestumise ennetamisel. Väljakutseks on aga endiselt viiruse leviku takistamine, kuna ka kergete haigusjuhtumite korral paljuneb see hingamisteedes loetud päevad. Uuringu läbi viinud teadlaste sõnul on seoses omikrontüve kiire levikuga vaja leida tõhus vaktsiinistrateegia SARS-CoV-2 ninakaudse leviku blokeerimiseks või vähendamiseks.

Uurimust saab lugeda veebis ajakirjas EBioMedicine, mille avaldas The Lancet.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles