Östrogeen võib kaitsta aju piirkondi, mis on Alzheimeri tõve suhtes haavatavad

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto Mimirebelle, Pixabay
  • Östrogeenil on kesknärvisüsteemi kaitsev roll
  • Laste saamine või menopausi ajal hormoonravi kasutamine on kaitsva efektiga

Naiste keskea östrogeeni kadu võib olla Alzheimeri tõve suurema tekkeriski peamine tegur.

Menopausi ajal tekkiv östrogeenitaseme langus toob kaasa aju hallaine mahu vähenemise nendes ajupiirkondades, mida mõjutab ka Alzheimeri tõbi. Kuid uus uuring viitab sellele, et suurem östrogeeni hulk elu jooksul – ehk näiteks laste saamine või menopausi ajal hormoonravi kasutamine – võib seda aju kahjustavat efekti vähendada.

Järeldused on tehtud üsna suure andmemahu põhjal, mis sisaldab nii 99 naise haiguslugusid, tomograafiast saadud infot ja kognitiivseid teste. Uurijad kinnitasid varasemaid järeldusi, mis seovad menopausi madalama hallaine mahuga nendes ajupiirkondades, mis on Alzheimeri tõve suhtes haavatavad.

Samas leiti ka seda, et suurem östrogeeni hulk, mis kaasneb laste sünnitamisega ja hormoonraviga ja isegi rasestumisvastaste vahenditega, võib kaitsta aju neid piirkondi, mis Alzheimeri tõve suhtes kaitsetumad on.

Teadlaste hinnangul on peaaegu kaks kolmandikku Alzheimeri tõvega patsientidest Ameerika Ühendriikides naised. Alzheimeri tõve suurem esinemissagedus naistel võib muu hulgas olla osaliselt tingitud naiste pikemast elueast. Kuid juhtiv hüpotees on, et see haavatavus on siiski seotud östrogeeniga.

Östrogeenimolekulide retseptoreid leidub naiste ajurakkudes ning naiste suguhormooni kohta on juba ammu teada, et see mitte ainult ei aita juhtida aju arengut ja käitumist, vaid omab ka kesknärvisüsteemi kaitsvat rolli. See kaitse ei kesta siiski igavesti. Östrogeeni tase langeb järsult menopausi ajal ning nagu on näidanud hiljutised dr Mosconi ja teiste uuringud, kipuvad naised selle ülemineku ajal kogema märkimisväärset hallaine kaotust.

Mahukadu esineb eriti ajupiirkondades, mis on Alzheimeri tõve puhul kõige enam mõjutatud - ja ligikaudu samal ajal, kui Alzheimeri tõve aeglane protsess alguse saab. Seega võib naiste keskea östrogeeni kadu olla Alzheimeri tõve suurema tekkeriski peamine tegur.

Analüüs hõlmas 99 naist vanuses 46-58 ja võrdlusgruppi 29 sarnase vanusega mehest.

Teadlased loodavad nüüd östrogeeni ja hallainekao vaheliste seoste üksikasjadeni jõuda, võrreldes kirurgilise sekkumise tulemusena tekkinud menopausi ja spontaanse menopausi mõju.

Allikad: Terviseleht/Weill Cornell Medicine/Arizona ülikool/ajakiri Neurology

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles